Könyv

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló!

  • - kg -
  • 2020.10.17 09:09

Könyv

Régi adósságát törleszti az ifjúsági, gyerek- és tökmagirodalom, amennyiben végre valaki szólni kíván az elalvás előtti villanykapcsolóhangokról. Például a gyerekszoba halk és szerény kis kattjának viszonyulásáról a biztosítékot is leverő konyhai kapcsoló nagy KATT!-jához, nem is beszélve a nappali villanykapcsolójának tárgyszerű, kijelentő módban elhangzó középkattjáról. És ez még csak a kezdet, a kattrendszer ismertetése után jönnek a sötétek: van, ugye, a vaksötét, amire kár lenne több szót pazarolni, és van a másik, ami színre ugyanúgy fekete, de nagyon érdekes lények lakják. Brit tudósok például egyszer felfedeztek egy eltűntnek hitt, magányos térdzoknit, amely a párjától távol, a villanyoltás után beálló sötétben önálló életre kelt, és ijesztő csúszómászóvá változott a Kresz Géza utca 38.-ban. Tudomásunk szerint Dániel András nem brit tudós, de még náluk is jobban ismeri az alváshoz készülő gyerekszobák lénykészletét, amelyben előkelő helyen szerepelnek a frankák és krippek. Ezek között a kizárólag kigúvasztott gyerekszemmel látható éjlények között sok a mókamiki, egy példát a szerző is hoz: megtudjuk, hogy különösen a frankák hajlamosak a tudósok megviccelésére, a csúcsértelmiségieknek jobb velük vigyázni. A frankák sorsközösségben élnek a talán szavahihetőbb krippekkel, ami azt jelenti, hogy egyaránt rettegnek Lajoséktól, akik madarak, és a radiátor mögött laknak… Ahány ház, annyi alváshoz vezető út, Dániel Andrásé mindenképpen kiérdemli a legjobbaknak járó kis és nagy KATT-fokozatot.

Pozsonyi Pagony, 2020, 56 oldal, 4590 Ft

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.