KISJÁTSZÓTÉR - Könyv

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

  • - cd -
  • 2019. május 4.

Könyv

Már-már divat lett tudósok, sportolók, politikusok, civil hősök vagy művészek tetteinek, személyiségének bemutatása. Élő példájuk, valós történeteik a fikciós sztorikhoz képest talán másképp és mást tanítanak.

A hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó Fa Nándor, aki első magyarként kerülte meg vitorlásával a Földet, legizgalmasabb kalandjait meséli el a gyerekeknek, miközben sokszínű információt nyújt rejtelmes vidékekről, kevésbé ismert kultúrákról, és magáról a természetről. Egyik idillinek tűnő kép követi a másikat, majd egy váratlan fordulat után jön az igazi kihívás, amikor a legnagyobb szükség van a hajós találékonyságára, na meg testi és lelki erejére.

François Denis karikaturista rajzai sokat segítenek a valóság átadásában, ráadásul klassz hangulatot teremtenek. A humorral ötvözött ismeretterjesztés során a szerző még csak véletlenül sem terhel senkit a vitorlázás technikai részleteivel. Ez bennem speciel okoz is némi hiányt.

Sajátos sztorijain keresztül láttatja vállalkozásának rendkívüliségét, anélkül, hogy hivalkodna küzdelmeivel. Fa Nándor tudását, kitartását hangsúlyozó kemény munkával válik potenciális példaképpé (nem csak a fiúk számára). És habár az elbeszélés 8 éven felü­lieknek szól, egyetlen igazi probléma van a szöveggel: zavaróan egysíkú a stílusa. Nincs igazi gyerekkönyvhangulata, sokkal neutrálisabb tónusú annál, mintsem hogy valóban átélhető legyen, milyen az, ha eltörik a kormánykerék, vagy ha egyszer csak tényleg egy cápával találja szembe magát az ember.

Helikon, 2018, 101 oldal, 2699 Ft

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.