KISJÁTSZÓTÉR - Könyv

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

  • - cd -
  • 2019. május 4.

Könyv

Már-már divat lett tudósok, sportolók, politikusok, civil hősök vagy művészek tetteinek, személyiségének bemutatása. Élő példájuk, valós történeteik a fikciós sztorikhoz képest talán másképp és mást tanítanak.

A hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó Fa Nándor, aki első magyarként kerülte meg vitorlásával a Földet, legizgalmasabb kalandjait meséli el a gyerekeknek, miközben sokszínű információt nyújt rejtelmes vidékekről, kevésbé ismert kultúrákról, és magáról a természetről. Egyik idillinek tűnő kép követi a másikat, majd egy váratlan fordulat után jön az igazi kihívás, amikor a legnagyobb szükség van a hajós találékonyságára, na meg testi és lelki erejére.

François Denis karikaturista rajzai sokat segítenek a valóság átadásában, ráadásul klassz hangulatot teremtenek. A humorral ötvözött ismeretterjesztés során a szerző még csak véletlenül sem terhel senkit a vitorlázás technikai részleteivel. Ez bennem speciel okoz is némi hiányt.

Sajátos sztorijain keresztül láttatja vállalkozásának rendkívüliségét, anélkül, hogy hivalkodna küzdelmeivel. Fa Nándor tudását, kitartását hangsúlyozó kemény munkával válik potenciális példaképpé (nem csak a fiúk számára). És habár az elbeszélés 8 éven felü­lieknek szól, egyetlen igazi probléma van a szöveggel: zavaróan egysíkú a stílusa. Nincs igazi gyerekkönyvhangulata, sokkal neutrálisabb tónusú annál, mintsem hogy valóban átélhető legyen, milyen az, ha eltörik a kormánykerék, vagy ha egyszer csak tényleg egy cápával találja szembe magát az ember.

Helikon, 2018, 101 oldal, 2699 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?