Könyv

Kertész Erzsi: Ludmilla újabb esetei

Könyv

Ludmilla hivatásos problémamegoldó. Nincs olyan helyzet, amelyre ne tudna egyszerű, praktikus, olykor egészen frappáns megoldásokkal szolgálni. Eltűnt a madara? Szerelmes? Főnökösködik a főnöke? Netán lámpalázas? Semmi gond, a vagány kislány és barátja (oppardon, a titkára), Döme biztosan megtalálja a megoldást. S Ludmilla tényleg nem ismer lehetetlent! A hivatását nagyon is komolyan véve oldja meg a legkülönfélébb eseteket a Sárgarigó utcai lila házikóból, amely mellesleg egy diófa tetején található.

Gond viszont mindig akad. Géza korábban azért búsult, mert nem volt barátnője, aztán persze lett (pipa), de akkor meg félt elmenni ebédre a szerelme szüleihez. És mi legyen Veronika apukájával, aki naphosszat csak telefonozik meg számítógépezik? Ezen tudnak-e vajon segíteni a profik? (Hát persze!) A 6–10 éves gyerekeknek ajánlott történetek akár önálló olvasásra is odaadhatók a célcsoportnak, épp rövidségük és könnyű követhetőségük okán.

Orbán Orsolya rajzai jól passzolnak a meséhez: bár az emberalakok nem annyira megkapóak, mint az állatok vagy a remek hangulatfestésként szolgáló enteriőr ábrázolása. A kedves, szellemes történetek egyszerre szólnak a gyermeki találékonyságról és a naivitásról. A cserfes Ludmilla karakán kis példakép lehet a gyerekeknek, de akinek az ő kotnyeles bája már sok, annak is lesz kivel azonosulni: a némiképp elnyomott, beosztott „munkakörben” segédkező, nélkülözhetetlen barát vagy netán a plüss gibbon mindenképp méltó a szeretetünkre.

Pagony, 2020, 88 oldal, 3490 Ft

Figyelmébe ajánljuk