Matyi Dezső újabb cégét számolják fel

  • narancs.hu
  • 2018. január 8.

Könyv

Az alexandra.hu Kft.-re novemberben mondták ki az ítéletet.

Felszámolás alá került az Alexandra.hu Kft., a Matyi Dezső könyvmágnás által létrehozott csoport online kereskedő cége – írja a 24.hu.

A felszámolást még tavaly áprilisban kérték, de a bíróság csak november végén mondta ki a fizetésképtelenséget. Az alexandra.hu-t ugyanaz a Washington D.C.-ben bejegyzett Rainbow Publishing LLC. alapította, amelyik az egykori könyves birodalom központi cégét, a már lassan két éve felszámolás alá került Pécsi Direkt Kft.-t.

Az online kereskedő felszámolásával nem tűnt el a név a piacról, a www.alexandra.hu honlap a könyvkereskedelemben a legforgalmasabb karácsony előtti időszakban teljes gőzzel üzemelt, és most is aktív. A site ugyanis már nem a Matyi-féle csoport érdekeltsége, annak tulajdonosa és üzemeltetője a Bookangel Kft.

Az egykori Alexandra-birodalomhoz tartozó két másik cég is felszámolás alá került nemrég: a Pécsi Direkt által alapított Alexandra Editio Zeneműkiadó Kft., valamint az Alexandra Antikvár Könyvkereskedelmi Kft. is.

A vállalatbirodalom szürreális történetével részletesen foglalkoztunk print kiadásunkban, melyet elolvashatnak itt:

„Mintha száz élete lenne”

Hosszú agónia után bedőlni látszik Matyi Dezső vállalatbirodalma, és a szürreális epizódokkal terhelt folyamat végén magával ránthatja a kiadók egy részét is. Ha keddi lapzártánk idején bekukucskálnánk a legnagyobb magyar könyvesbolthálózat egyik-másik üzletébe, azt látnánk, hogy az ügymenet zavartalan. Ez azonban csak a látszat.

és itt:

Tájkép földrengés után

A vártnál több Alexandra-könyvesboltot nyitnak újra a versenytársak, és a márkanév sem tűnik el teljesen. A kiadók azonban állami segítség nélkül aligha látják viszont a könyvóriáshoz vándorolt pénzüket.

Neked ajánljuk