Orbán János Dénes nem engedi nyilatkozni Gérecz Attila-díjas mentoráltját

  • narancs.hu
  • 2018. november 22.

Könyv

Interjúadás = mocskos politikai játékok.

A Magyar Hang cikkéből derül ki, hogy Orbán János Dénes állami íróiskolájában — ami egyébként formailag kft. — a mentoráltakkal kötött szerződésben az is benne van, hogy engedély nélkül nem nyilatkozhatnak.

false

A lap újságírója a friss Gérecz Attila-díjas Dezső Katától kért volna interjút. A költő elsőre pozitívan reagált, ám később azt kérte, folyamodjanak Orbán János Déneshez engedélyért.

Erre a kérelemre a lap a következő választ kapta a lap:

"Szó sem lehet róla, hogy engedélyezzük. Hagyjuk ki a pályakezdő fiatalokat a politika mocskos játékából."

A kétévente esedékes pálykezdőknek járó díj odaítélése idén már a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a József Attila Kör (JAK) bevonása nélkül zajlott, szemben a korábbi gyakorlattal, erről Áfra János, a JAK delegáltja számolt be. Vagyis a 2016-ban kalapban maradt nevek mellé a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. friss jelöltjei kerültek be. A FISZ s a JAK nem jelölhettek.

Tavaly a Gérecz-díjat több író visszaadta, amikor Follinus Anna előállt azzal, hogy a díjat alapító Kárpáti Kamil zaklatta őt.

Egyébként Orbán János Dénes úgy tiltja le mentoráltját az interjúadásról, hogy ő maga egy magát újságnak hívó kormánypropaganda-termék kulturális rovatvezetője.

Figyelmébe ajánljuk