Könyv

Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

  • - urfi -
  • 2013. június 30.

Könyv

Ne sajnáljuk többször (f)elolvasni ezt a többfenekű mesét, másodszorra és harmadszorra is lesz benne meglepetés. Nem mintha az alapszituáció ne lenne rögtön érthető: erdő mélyén házikó, benne egy kellőképpen különös alkalmi társaság rendez szomorúságversenyt.

A világgá ment királyfi, a gyors és heves románc után elhagyott rongybaba és a nevelt lányát annak házassága miatt elveszítő fa mind főállású búsulók, de egyikük története se olyan letaglózó, mint az amúgy pajkos macska meséje Holdfénylányról. Akinek előbb minden vizét, utána a könnyét issza ki a "szíveszomorú madár", majd egyenest a szívére száll.

Nem lett volna baj, ha a többiek bánata is komolyabb és komorabb színeket kapott volna, mielőtt szépen lassan ráérzünk retorikájukban az önsajnáltatásra, kicsinyességre, gyarlóságra. De mire a panaszvetélkedő véget ér, vagyis miután mindenki narratívát gyártott saját fájdalmából, már nem is tűnik oly borúsnak a helyzet. A mese működésének szép allegóriája ez, és épp attól megkapó, hogy a megfejtése nincs a szánkba rágva. Ahogyan semmi más se: ritka átgondolt és kiegyensúlyozott szöveg a Macskakirálylány, Radnóti Blanka eredeti és alázatos rajzai pedig remek partnerei. Költőiség és humor, kifigurázva megőrzött klasszikus meseelemek és kortársi problémák, közérthetőség és rejtélyesség jó ritmusú váltakozása teszi változatossá a könyvet, amelynek finom és gazdaságos mondatai csak a versbetétekben válnak olykor kimódolttá és nyögvenyelőssé.

Illusztráció: Radnóti Blanka. Naphegy, 2013, 64 oldal, 2990 Ft

Figyelmébe ajánljuk