Könyv

Vu Cseng-en: A majomkirály története

  • Koller Gitta
  • 2013. július 20.

Könyv

Kínában a gyerekek legfontosabb meséje, ezen nőnek fel, ebből tanulják meg a buddhista és taoista tanok alapjait, ismerik meg a főbb isteneket. A 16. században íródott történetet magyarul már a hatvanas évektől olvashatjuk, ám Tokaji Zsolt sinológus fordításában kapott olyan, könnyen befogadható formát, hogy egy mai magyar óvodás számára szórakoztató és tanulságos lehet.

Szun Vu-kung, a kőtojásból született majom neve ismerősnek tűnhet már a magyar kölköknek: ő volna "japánul" a Dragonball Son Gokuja. Számos kalandon át fejlődik ide-oda: a Háromcsillagos Kolostorban halhatatlanoktól tanul, felhőkön bukfencezik, démonokkal viaskodik, ami mind nagyon szép és jó, mert eleinte népe érdekében teszi mindezt, ám jellemén egyre gyakrabban mutatkoznak nemkívánatos jegyek. Ekkor következnek a bajok, majd a tanulságok: törtető, akaratos, önző majommá válik, aki mindenkinél többre tartja magát. A szabályokat megszegve használja a halhatatlanoknál tanult varázslatokat, önző, fennhéjázó és türelmetlen lesz, ami egy halhatatlannak egyáltalán nem áll jól. Fegyvereket szerez majomnépének, a Virág-gyümölcs Hegy lakóinak, ahol pedig fegyver, ott harc lesz előbb-utóbb. Megvadul, gonoszkodik, tolvajlásra adja a fejét, ám amikor a Jáde császár trónjára tör és felforgatja a Mennyek Palotáját, végképp elegük lesz belőle, és maga Sákjámuni Buddha avatkozik közbe.

A könyv borítója, rajzai a nyelvezethez igazodva modernek, nem különösebben tetszetősek, ráadásul fekete-fehérek, de legalább könnyű szívvel megengedtem, hogy a gyerek olvasás után (szigorúan ceruzával!) kiszínezze, közben még egy kicsit elmerengve ezen a fránya, ám tanulékony majomkirályon.

A történet eddig a pontig a tulajdonképpeni 100 fejezetből csak az első 27. A következő szakasz a Nyugati utazás.

Átdolgozta: Tokaji Zsolt. Quattrocento Kiadó, 2012, 176 oldal, 2480 Ft

Figyelmébe ajánljuk