Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! – Tüntetés a migránspolitika és a kerítésépítés ellen

  • narancs.hu
  • 2015. július 11.

Közlemény

Közel 20 emberjogi civil szervezet tiltakozik kedden a kormány menekültpolitikai intézkedései, valamint a magyar–szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen.

Civil társadalmi szervezetek és aktivisták fognak össze, hogy egy közös tüntetésen fejezzék ki szolidaritásukat a migránsokkal‏‏.

Közel 20 kiváló, magyar emberi jogi szervezet, alulról építkező mozgalom és aktivistacsoport döntött úgy, hogy együtt tiltakoznak a kormány intézkedései, a magyar–szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen.

A csoportok – köztük a TASZ és a Helsinki Bizottság – kedden este 6 órakor gyűlnek össze a Bazilika előtt, Budapest központjában. A szervezők több mint 2000 embert várnak a tiltakozó menetre és a tüntetés csúcspontjára: egy rögtönzött fal áttörésére, hogy végül a Parlament elé vonuljanak, ahol a demonstráció befejeződik.

A magyar kormány nemrég jelentette be, hogy 6,6 milliárd forintból emel kerítést a szerb határra, hogy a menedékkérőket és a menekülteket távol tartsa Magyarországtól. Egy ilyen kerítés még jobban megnehezíti azt, hogy az emberek törvényes úton kérhessenek menedéket, és jussanak el egy olyan országba, ahol védelmet kapnak. Magyarországon a parlament által hétfőn megszavazott törvénymódosítások tovább súlyosbítják a helyzetet. Az új jogszabályban kihirdették, hogy Szerbia biztonságos harmadik ország. Ezzel lehetővé tették azt, hogy elutasítsák mindazok menedékkérelmét, akik biztonságos harmadik országon utaztak át, és mindemellett még a kérelmek elbírálásának idejét is lerövidítették.

Naponta akár ezernél több menedékkérő próbál az Európai Unióba bejutni Magyarországon át. Erre válaszul a hétköznapi polgárok részéről elképesztő mértékű jó szándék, szolidaritás és spontán segítségnyújtás mutatkozik országszerte. Az elmúlt két hétben számos Facebook-csoport szerveződött Szegeden, Budapesten és máshol, hogy ételt, vizet, ruhát, cipőt osszanak és információt nyújtsanak; ugyanebben az időben a debreceniek tüntettek a kormány idegengyűlölő propagandája, illetve a bevándorlást és terrorizmust összemosó nemzeti konzultációja ellen.

A keddi tüntetésen hangot adunk a magyarok szolidaritásának, és megmutatjuk, hogy ellentétben azzal, amit a kormány állít, Magyarország nem idegengyűlölő ország.

Eddig az alábbi szervezetek jelezték részvételüket:

42 Közössége Egyesület

A Város Mindenkié

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Budapest Pride

Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért

Eleven Emlékmű

Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen

Humán Platform

Jövőkerék Alapítvány

Közmunkás Mozgalom

Krétakör Alapítvány

Magyar Helsinki Bizottság

Menedék Egyesület

Szivárvány Misszió Alapítvány

Szubjektív Értékek Alapítvány

TASZ – Társaság a Szabadságjogokért

A tüntetés kezdeményezője a politikai aktivista szervezet, a MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport.

A MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport magyarországi, független és informális aktivista csoport, amely minden Magyarországon élő migráns társadalmi és politikai jogaiért küzd. Az országszerte létrejött egyéb MigSzol mozgalmak mind függetlenek egymástól.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.