Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! – Tüntetés a migránspolitika és a kerítésépítés ellen

  • narancs.hu
  • 2015.07.11 07:07

Közlemény

Közel 20 emberjogi civil szervezet tiltakozik kedden a kormány menekültpolitikai intézkedései, valamint a magyar–szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen.

Civil társadalmi szervezetek és aktivisták fognak össze, hogy egy közös tüntetésen fejezzék ki szolidaritásukat a migránsokkal‏‏.

Közel 20 kiváló, magyar emberi jogi szervezet, alulról építkező mozgalom és aktivistacsoport döntött úgy, hogy együtt tiltakoznak a kormány intézkedései, a magyar–szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen.

A csoportok – köztük a TASZ és a Helsinki Bizottság – kedden este 6 órakor gyűlnek össze a Bazilika előtt, Budapest központjában. A szervezők több mint 2000 embert várnak a tiltakozó menetre és a tüntetés csúcspontjára: egy rögtönzött fal áttörésére, hogy végül a Parlament elé vonuljanak, ahol a demonstráció befejeződik.

A magyar kormány nemrég jelentette be, hogy 6,6 milliárd forintból emel kerítést a szerb határra, hogy a menedékkérőket és a menekülteket távol tartsa Magyarországtól. Egy ilyen kerítés még jobban megnehezíti azt, hogy az emberek törvényes úton kérhessenek menedéket, és jussanak el egy olyan országba, ahol védelmet kapnak. Magyarországon a parlament által hétfőn megszavazott törvénymódosítások tovább súlyosbítják a helyzetet. Az új jogszabályban kihirdették, hogy Szerbia biztonságos harmadik ország. Ezzel lehetővé tették azt, hogy elutasítsák mindazok menedékkérelmét, akik biztonságos harmadik országon utaztak át, és mindemellett még a kérelmek elbírálásának idejét is lerövidítették.

Naponta akár ezernél több menedékkérő próbál az Európai Unióba bejutni Magyarországon át. Erre válaszul a hétköznapi polgárok részéről elképesztő mértékű jó szándék, szolidaritás és spontán segítségnyújtás mutatkozik országszerte. Az elmúlt két hétben számos Facebook-csoport szerveződött Szegeden, Budapesten és máshol, hogy ételt, vizet, ruhát, cipőt osszanak és információt nyújtsanak; ugyanebben az időben a debreceniek tüntettek a kormány idegengyűlölő propagandája, illetve a bevándorlást és terrorizmust összemosó nemzeti konzultációja ellen.

A keddi tüntetésen hangot adunk a magyarok szolidaritásának, és megmutatjuk, hogy ellentétben azzal, amit a kormány állít, Magyarország nem idegengyűlölő ország.

Eddig az alábbi szervezetek jelezték részvételüket:

42 Közössége Egyesület

A Város Mindenkié

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Budapest Pride

Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért

Eleven Emlékmű

Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen

Humán Platform

Jövőkerék Alapítvány

Közmunkás Mozgalom

Krétakör Alapítvány

Magyar Helsinki Bizottság

Menedék Egyesület

Szivárvány Misszió Alapítvány

Szubjektív Értékek Alapítvány

TASZ – Társaság a Szabadságjogokért

A tüntetés kezdeményezője a politikai aktivista szervezet, a MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport.

A MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport magyarországi, független és informális aktivista csoport, amely minden Magyarországon élő migráns társadalmi és politikai jogaiért küzd. Az országszerte létrejött egyéb MigSzol mozgalmak mind függetlenek egymástól.

Neked ajánljuk