Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! – Tüntetés a migránspolitika és a kerítésépítés ellen

  • narancs.hu
  • 2015. július 11.

Közlemény

Közel 20 emberjogi civil szervezet tiltakozik kedden a kormány menekültpolitikai intézkedései, valamint a magyar–szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen.

Civil társadalmi szervezetek és aktivisták fognak össze, hogy egy közös tüntetésen fejezzék ki szolidaritásukat a migránsokkal‏‏.

Közel 20 kiváló, magyar emberi jogi szervezet, alulról építkező mozgalom és aktivistacsoport döntött úgy, hogy együtt tiltakoznak a kormány intézkedései, a magyar–szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen.

A csoportok – köztük a TASZ és a Helsinki Bizottság – kedden este 6 órakor gyűlnek össze a Bazilika előtt, Budapest központjában. A szervezők több mint 2000 embert várnak a tiltakozó menetre és a tüntetés csúcspontjára: egy rögtönzött fal áttörésére, hogy végül a Parlament elé vonuljanak, ahol a demonstráció befejeződik.

A magyar kormány nemrég jelentette be, hogy 6,6 milliárd forintból emel kerítést a szerb határra, hogy a menedékkérőket és a menekülteket távol tartsa Magyarországtól. Egy ilyen kerítés még jobban megnehezíti azt, hogy az emberek törvényes úton kérhessenek menedéket, és jussanak el egy olyan országba, ahol védelmet kapnak. Magyarországon a parlament által hétfőn megszavazott törvénymódosítások tovább súlyosbítják a helyzetet. Az új jogszabályban kihirdették, hogy Szerbia biztonságos harmadik ország. Ezzel lehetővé tették azt, hogy elutasítsák mindazok menedékkérelmét, akik biztonságos harmadik országon utaztak át, és mindemellett még a kérelmek elbírálásának idejét is lerövidítették.

Naponta akár ezernél több menedékkérő próbál az Európai Unióba bejutni Magyarországon át. Erre válaszul a hétköznapi polgárok részéről elképesztő mértékű jó szándék, szolidaritás és spontán segítségnyújtás mutatkozik országszerte. Az elmúlt két hétben számos Facebook-csoport szerveződött Szegeden, Budapesten és máshol, hogy ételt, vizet, ruhát, cipőt osszanak és információt nyújtsanak; ugyanebben az időben a debreceniek tüntettek a kormány idegengyűlölő propagandája, illetve a bevándorlást és terrorizmust összemosó nemzeti konzultációja ellen.

A keddi tüntetésen hangot adunk a magyarok szolidaritásának, és megmutatjuk, hogy ellentétben azzal, amit a kormány állít, Magyarország nem idegengyűlölő ország.

Eddig az alábbi szervezetek jelezték részvételüket:

42 Közössége Egyesület

A Város Mindenkié

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Budapest Pride

Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért

Eleven Emlékmű

Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen

Humán Platform

Jövőkerék Alapítvány

Közmunkás Mozgalom

Krétakör Alapítvány

Magyar Helsinki Bizottság

Menedék Egyesület

Szivárvány Misszió Alapítvány

Szubjektív Értékek Alapítvány

TASZ – Társaság a Szabadságjogokért

A tüntetés kezdeményezője a politikai aktivista szervezet, a MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport.

A MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport magyarországi, független és informális aktivista csoport, amely minden Magyarországon élő migráns társadalmi és politikai jogaiért küzd. Az országszerte létrejött egyéb MigSzol mozgalmak mind függetlenek egymástól.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.