Film

Benn a farkas

Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch: Nyolc hegy

Kritika

Mivel a mainstream filmek és sorozatok sorra állnak elő apokaliptikus történetekkel, jövőjósló sci-fikkel és olyanokkal, ahol ez a kettő alig különbözik, úgyszólván logikus, hogy egyre nagyobb az igény a félelmes jövő elől az egyszerűségbe menekülni.

Ezért is lehet, hogy az elmúlt években egyre növekvő figyelmet kapnak a gyeplőt mind tartalmi, mind formai szempontból visszafogó, szűkszavú és még szűkebb érzelmi skálával dolgozó darabok, amelyek csendben a nézőre hagyják a gondolkodást és megélést (Ásatás; Minari; Nomádok földje). És mi lehetne egyszerűbb, szűkszavúbb és -érzelműbb, mint egy férfi? Hát, két férfi és azok barátsága, ahogy azt nemrég A sziget szellemei is bizonyította. Az efféle zsigeri barátság, fő konfliktusként legalábbis nem túl sűrű jelenség, így a téma viszonylagos felkapottsága maga is egyfajta, az elidegenedő világra adott válaszként tudható be.

Számos tekintetben tehát mintát követ a Paolo Cognetti azonos című regényéből készült Nyolc hegy, miközben a főszereplői épp azért dolgoznak, hogy megtörjék azokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk