Tartalom

MaNcs 35. évf. 07. sz. (2023-02-15)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Itt állunk

A hrodnai régió Belaruszban van, nyugatra Lengyelország, észak-nyugatra Litvánia határolja, a legnagyobb városa a több mint 300 ezer lakosú Hrodna. A lakosság úgy negyedrésze lengyel nemzetiségű. Szép környék.

A szerk.

A szerk.

Újra és újra

Tavaly több mint 130 milliárd forint beruházási támogatást osztott szét a kormány egyedi döntésekkel. Ebből a Waberer’s fuvarozó cég 6 milliárd forintot kapott egy 18 milliárd forintos összértékű logisztikai, és 390 milliót egy szolgáltató központra. Tiborcz István nem sokkal a támogatási szerződések aláírása előtt szállt be a cégbe. E hét elején kiderült az is, hogy Tiborcz a tulajdonában lévő BDPST Group egyik érdekeltségén keresztül megveszi az alapító Wáberer György részvényeit, és így a BDPST részesedése 49,64 százalékra nő a Waberer’sben. A cégben a másik nagyobb tulajdonos Jellinek Dániel, közel 30 százalék erejéig.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

A szülők hangja

A 2010 óta épülő és szigorodó Orbán-rezsim némely szakpolitikai döntése ellen igen­is volt erős társadalmi tiltakozás. Széles körű megmozdulás indult 2013-ban a diplomások röghöz kötése, 2014-ben a netadó, 2018-ban a lex CEU ellen, és abban az évben demonstráltunk a rabszolgatörvény ellen is. Ebben a sorban okkal nevezhetjük kivételesnek azt a tavaly ősz óta tartó tiltakozás- és munkabeszüntetés-hullámot, amelyet a közoktatás működésével és a tanítók, tanárok bérszínvonalával szemben felgyülemlett jogos elégedetlenség hívott életre.

Publicisztika

Monostori Tibor

Publicisztika

Fenn a béka

A Mathias Corvinus Collegium tudományos színvonaláról

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, az Eötvös Collegium és a Bibó Szakkollégium küldetésének igazi beteljesítője, az intellektuális élet motorja akar lenni. A kutatói szférában mindezt jobbára harmad- és negyedvonalbeli szakmai vezetőkkel, a nevelési programjában pedig bárki által elérhető pedagógiai módszertannal kívánja elérni.

Belpol

Interjú

Belpol

„Sajnos, a kormány szolgálólányává szegődött”

Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatközléseiről

Embargós statisztikai adatok szivárogtak ki egy kormányközeli kutatóintézethez. Elhihetünk-e bármit, amit a KSH közöl, vagy minden mögött az áll, hogy a lehető legszebb képet kell rajzolni? A bizalomvesztés és a big data lépéskényszerbe hozhatja a KSH-t, véli Mellár Tamás, aki 1998 és 2003 között volt a hivatal elnöke, ma a Párbeszéd parlamenti képviselője.

Meddig csúszik, és megépül-e egyáltalán Paks II.?

Belpol

Lehasadástechnika

Az új miniszter új határidőt jelentett be, lettek újabb ígéretek és vannak újabb megnevezett ellenségek is, de az új magyar atomerőmű építése csak nem bír megkezdődni. Holtponton a paksi projekt.

Orosháza: közbeszerzést ennél jobban befolyásolni nem lehet

Belpol

Fekete vonat

Magyarországon a közbeszerzés gyakorta a korrupció meleg­ágya: ezt a közhelyet egy első látásra aggálytalan orosházi pályázat tökéletesen alátámasztja. A városi kisvasút miatt a város egyik ellenzéki önkormányzati képviselője tett feljelentést.

Hová rohansz, infláció?

Belpol

Már látszik a csúcs

Elmentünk a közértbe, bevásároltunk, fizettünk, kicsit sírva fakadtunk, aztán hazamentünk, és megpróbáltunk magyarázatot találni a történtekre.

Külpol

Az Erdoğan-rezsim kilátásai a katasztrófa után

Külpol

Fordulat előtt

A katasztrófa óriási kihívás elé állítja Recep Tayyip Erdoğan gazdasági válsággal, erősödő belső társadalmi ellentétekkel és külpolitikai konfliktusokkal küszködő rendszerét. Márpedig májusra választások vannak kitűzve.

Kritika

Könyv

Kritika

Nyilvántartva

Kurimay Anita: Meleg Budapest 1873–1961

Hiánypótló könyvet írt a Berkeley történész-genderkutatója, a témával korábban senki sem foglalkozott ennyire átfogóan, mint ahogy arról sem születtek összefoglaló munkák, hogyan tekintettek a homoszexualitásra a különböző történelmi korok a dualizmustól a kommunizmusig. De nemcsak ez nehezítette a szerző munkáját, hanem az is, hogy a második világháborúban a források többsége megsemmisült.

Könyv

Kritika

Vesztünkre

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből

Közelmúltunk egyik legfájdalmasabb kudarca volt Magyarország 1944. októberi sikertelen kiugrási kísérlete a náci Németország szövetségi rendszeréből. Ungváry Krisztián történész új, óriási levéltári forrásanyagot és számos memoárt feldolgozó könyvében rendkívüli alapossággal, krimiszerű izgalmak kíséretében, szinte percről percre rekonstruálja, hogy mik voltak a kiugrási kísérlet előzményei, és miért vallott kudarcot Horthy és közvetlen híveinek próbálkozása.

Koncert

Kritika

A Wolf Street farkasa

A fekete-fehér színei. Balog József – lemezbemutató koncert

Kicsinek bizonyult a Zeneakadémia Solti Terme Balog József lemezbemutató koncertjén. Az óriási érdeklődés egyaránt szólt a zeneszerzőnek és az előadónak. Az elhangzott kompozíciók kettejük szoros és igencsak szerencsés együttműködésének gyümölcsei. A Jazz Preludes sorozat ugyanis nem más, mint Wolf Péter nagy sikerű Wolf-temperiertes Klavierjának folytatása, azaz 2. kötete.

Film

Kritika

Benn a farkas

Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch: Nyolc hegy

Mivel a mainstream filmek és sorozatok sorra állnak elő apokaliptikus történetekkel, jövőjósló sci-fikkel és olyanokkal, ahol ez a kettő alig különbözik, úgyszólván logikus, hogy egyre nagyobb az igény a félelmes jövő elől az egyszerűségbe menekülni.

Színház

Kritika

A kijózanodás pillanata

Varsányi Anna: Az eprésző kislány

Az első felvonás maga a kénköves pokol. Talán csak egy pár évvel ezelőtti, az Újszínházban látott álnépies előadáshoz tudnám hasonlítani, amely bőven meg volt tűzdelve mindennel, amire a közönség rosszindulatra hangolt humorérzéke csak vágyott: xenofób, homofób és mindenféle más -fób poénokkal.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Konyharuhát mindig”

Fajgerné Dudás Andrea képzőművész

Névválasztásáról, performance-okról, happeningekről, konyharuhákról, illetve a női szerepekről és a feminizmusról is beszélgettünk a hazai képzőművészet jeles alkotójával.

Zene

Interjú

Zene

„Elzavartam magam a dobok mögül”

Philip Selway dobos-énekes-dalszerző

A Radiohead eddigi utolsó lemeze 2016-ban jelent meg A Moon Shaped Pool címmel, és a tagok azóta a saját projektjeikkel vannak elfoglalva. Philip Selway dobosnak a napokban jön ki a harmadik szólóalbuma Strange Dance címmel. A zenésszel Zoomon beszélgettünk új dalokról, olasz hölgyekről, és természetesen a Radioheadről.

Film

Interjú

Film

„Át kell mennie”

Szűcs Dóra rendező

A legújabb magyar romantikus film hősei egy 70-es évekbeli szerelem emlékeit keresik a mai Budapesten. Mi maradt meg a vietnami diáklány és egy magyar fiú tiltott románcából? Az almafa virága rendezőjével, Szűcs Dórával a magyar–vietnami koprodukció nehézségeiről és a keleti hatásokról beszélgettünk.

tévésmaci

Film

A kanári répája

Amikor Sztupa és Troché véget vetettek a híres budapesti vizeldetüzeknek, nem mulasztottak el köszönetet mondani Tűz Ottónak és Víz Edének a sok segítségért.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Kopogás a kunyhóban

Házi barkácsfegyverekkel felszerelt idegenek érkeznek az erdőben fekvő kunyhóhoz, ahol egy meleg pár és örökbe fogadott kislányuk tölti a vakációt.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Kém a csapatban

Nyilván az a legfőbb baj a színigaz történetek filmre vitelével, hogy ismerjük a végüket.

Visszhang: film

Visszhang

Stromboli

Mondjuk, pofa kell hozzá, hogy valaki egy klasszikus regény, zenemű vagy (mint itt) film címét lenyúlja.

Visszhang: lemez

Visszhang

Randall Scotting, Ste­phen Stubbs: Lovesick

A hellének a hunyor gyökerét javasolták az erotikus hevület csillapítására, ifjabb Plinius az ájulásig erőltetett fizikai munkát, a 18. századi német orvosok pedig azt, hogy a szerelmes ifjú költözzön össze egy másik férfival.

Visszhang: koncert

Visszhang

Bavouzet, Langrée

A Budapesti Fesztiválzenekar francia előadók főszereplésével Ravelt és Saint-Saënst állította reflektorfénybe.

Interaktív
Színház
Tudomány

Földrengés Törökországban és Szíriában

Tudomány

A sarkából kifordul

Az új évezred egyik legpusztítóbb földrengése sújtotta Törökország déli és Szíria északi tartományait. Egy héttel a katasztrófa után már csak minimális az esély arra, hogy bárkit élve mentsenek ki a romok alól. A téli időjárás sem javítja a mentési munkálatok esélyeit.

Hódsors Magyarországon: pörkölt vagy projektpartner

Tudomány

Itt járt Robin

A hód őshonos a Kárpát-medencében, de mivel vadászták, illetve zsugorodott az élettere, több mint száz évre eltűnt. A kilencvenes évek végén visszaszivárgott, telepítették is. Most van, ahol engedélyt adnak a gyérítésére, máshol viszont többhektáros vizes élőhely kialakításában segít.

Riport

Magyar mentőcsapatok Törökországban

Riport

„A kutya a legjobb műszer!”

„Csak röviden és halkan tudok beszélni, mert túlélőt jelzett a kutya, és most nézik hangdetektorral” – köszön be Lehoczki László. A miskolci Spider Mentőcsoport alapító-vezetőjével először múlt vasárnap sikerült pár szót váltani telefonon. A csapat február 8. óta dolgozott a földrengés sújtotta Törökországban, hétfőn indultak haza.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Ikarus 405

Úgynevezett célellenőrzést tartott a Nemzeti Közlekedési Hatóság 2010. augusztus 3-án a BKV járművei körében, s ennek során öt Ikarus 405-ös „midibuszt” állítottak félre.