10,2 milliárd euróhoz megnyitotta az utat az Európai Bizottság

  • narancs.hu
  • 2023. december 13.

Külpol

A magyar kormány nem oszlatott el minden aggályt a jogállamisági eljárással kapcsolatban, így 21 milliárd zárolva marad.

Az Európai Bizottság szerdán délután közzétett véleménye szerint Magyarország orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, ezek miatt blokkolta a felzárkóztatási támogatások zömének kifizetését a költségvetésbe. A visszatartott pénz egy részének kifizetéséhez ugyanakkor nem teljesültek a feltételek az úgynevezett jogállamisági (feltételességi) eljárásban az uniós testület köztes értékelése szerint.

A kormány először pipáltatott ki feltételeket abból a nagyjából harmincból, amelyek a 2021-től megnyílt támogatások zömét blokkolják – írja a telex.hu összefoglalójában.

Ezzel közel tízmilliárd eurónyi (kb. 3800 milliárd forintnyi) támogatás válik lehívhatóvá abból a részből, amelyeket más feltételek miatt nem tartanak vissza.

Az Európai Bizottság azzal indokolta a döntést az igazságügyi feltételeknél, hogy alapos vizsgálatok és a magyar kormánnyal folytatott egyeztetés után Magyarország eleget tett a kötelezettségeknek, amiket a horizontális feltételekért elvárt a testület. „Ez azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része nem lesz többé zárolva, és így Magyarország megkezdheti a mintegy 10,2 milliárd euró összegű visszatérítés igénylését.”

Hozzátették, hogy a tagállamoknak nem elég egyszer megfelelni, a kohéziós politika teljes időszaka alatt biztosítaniuk kell a feltételek teljesülését. Az Európai Bizottság ezért szorosan és folyamatosan figyeli a Magyarországon bevezetett intézkedések alkalmazását.

Ha „bármikor úgy ítéli meg, hogy ez a horizontális engedélyezési feltétel már nem teljesül, ismét dönthet a finanszírozás zárolásáról”.

Azonban a másik szerdán bejelentett döntés alapján három kohéziós program 55 százalékát (azaz 6,3 milliárd eurót) továbbra is visszatartják, mert az Európai Bizottság hiába értékelte újra, hogy teljesültek-e a jogállamisági eljárás feltételei, Magyarország továbbra sem oszlatta el az aggályokat.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben hagyta jóvá a felzárkóztatási támogatások elköltéséről szóló magyar terveket. Ugyanakkor egy előleget és az adminisztrációra költött, technikai segítségnyújtásnak nevezett mellékzsebeket leszámítva több „horizontális” feltételhez kötötte a kifizetéseket. Közülük az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságai önmagukban a teljes fennmaradó összeget blokkolták, a többi csak egy-egy részt.

Az Európai Bizottság és a tagállamok az igazságügynél azt várják el, hogy

  • növeljék a független igazságszolgáltatási felügyeleti jogkört nevében viselő Országos Bírói Tanács (OBT) szerepét és hatásköreit;
  • erősítsék meg a kúriai – azaz a korábbi legfelsőbb bírósági – bírók függetlenségét, hogy védettebbek legyenek a politikai befolyásolástól;
  • szüntessék meg a lehetőségét annak, hogy a hatóságok jogerős ítéleteket támadhassanak meg az Alkotmánybíróságon;
  • számolják fel az akadályokat, amelyek korlátozhatják a magyar bírókat, hogy az Európai Bírósághoz forduljanak, ha úgy látják, nincs összhangban a magyar és az uniós jog.

 

 

Az előzményekről itt ír a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk