Megjelent a Közlönyben a törvény, amely nyomán felszabadulhatnak az uniós pénzek

  • narancs.hu
  • 2023. december 13.

Külpol

Mintegy tízmilliárd eurónyi támogatás válhat lehívhatóvá.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a magyar bírák mindenféle korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért. Ez volt az Európai Bizottság utolsó, igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos feltétele annak, hogy a jogállamisági problémák miatt az EU által visszatartott uniós források egy részét folyósítsák Magyarország számára – írja a telex.hu.

Az Európai Bizottság arra várt, hogy Magyarország orvosolja az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait,

amelyek miatt blokkolták a felzárkóztatási támogatások zömének kifizetését a magyar költségvetésnek. Ezzel a Politico korábbi értékelése szerint körülbelül tízmilliárd eurónyi támogatás válhatna lehívhatóvá abból a részből, amelyeket más feltételek miatt nem tartanak vissza.

Az Európai Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos egyik fennmaradó kifogását, ami a bírósági ügyvitel szabályait érintette, a múlt héten orvosolta az igazságügyi miniszter egy rendeletben. A kedden elfogadott 22 törvény közül az egyik módosító javaslatban pedig az szerepelt, hogyan tennék lehetővé, hogy a bírák korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért. Az erről szóló törvény jelent meg aztán szerdán kora délután.

Guardian ugyanakkor kora délután arról írt, az Európai Parlament nagy képviselőcsoportjainak vezetői levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez,

amelyben kifejtették a Magyarországnak szánt uniós források feloldásával kapcsolatos kifogásaikat.

Az EU-s képviselőcsoportok vezetői azt írták: „Szeretnénk kifejezni mély aggodalmunkat a magyar igazságügyi reformok küszöbön álló pozitív értékelésével”, és más igazságügyi mérföldkövek teljesítésével kapcsolatban. Hozzátették: leginkább az Országos Bírói Tanács megerősítésére vonatkozó jogi körülményekkel kapcsolatban aggódnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk