14 magyar állampolgárt menekítettek ki Szudánból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 22.

Külpol

Búvárkiránduláson vettek részt a polgárháborúba süllyedt ország partjainál. Nyolc magyar még Szudánban van. 

Kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton. 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

 
Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tűzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között az iszlám böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van.
Fotó: MTI/AP/Maheen S
 

Sikerrel véget ért az érintettek evakuálása, ugyanis a percekben megérkezett a hajó az egyiptomi Gurdakába, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz. Az érintetteket a kairói magyar nagykövetség diplomatái várták a kikötőben. A magyarokat a nap folyamán Kairóba szállítják át konzuli segítséggel, és várhatóan már vasárnap haza tudnak térni Budapestre.

„Tehát ez egy magyar vezetésű, többnemzeti evakuációs művelet volt, amelyért több ország helyi diplomatái is már kifejezték a köszönetüket számunkra”

– fogalmazott.

„Nyolc magyar állampolgárról tudunk, akik még Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állunk, és arra készülünk, hogy amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuáljuk – tette hozzá. – Egyelőre a repterek használhatatlanok, tehát az evakuációs kísérleteket egyelőre nem lehet megindítani.” 

A kormány kapcsolatban van azokkal az országokkal, amelyeknek szintén vannak állampolgáraik Szudánban, és szintén terveznek evakuációs műveleteket. Amennyiben valaki meg tud indulni, a többi nemzet tagjai is számíthatnak a segítségre. A fejleményeket figyelemmel követik, és mindent megtesznek a magyar veszélyeztetettek biztonságba helyezéséért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk