Terrorizálják a civileket a hazatérő Wagner-zsoldosok

  • narancs.hu
  • 2023. április 22.

Külpol

Sok erőszakos elítélt bűnöző kapott amnesztiát, miután harcolt Prigozsin magánhadseregében. Most leszereltek, és szenved tőlük a polgári lakosság.

Több tízezer börtönlakót sorozott be a Wagner zsoldoshadsereg a háború kirobbanása óta, akik közül sokan gyilkosságért, családon belüli erőszakért ültek. Számos Wagner-zsoldos vesztette életét Ukrajnában, de akik túlélték az első hat hónapot, elnöki kegyelemben részesültek. A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin közlése szerint mintegy ötezren részesültek ebben a kiváltságban.

Az orosz polgári lakosság, hozzátartozóik és közvetlen környezetük örül a legkevésbé, hogy az elítéltek szabadlábon vannak

– írja a Guardian.

Hétfőn a dél-oszétiai Chinvaliban meg is történt az első tragédia, ami nagyobb hullámokat vert. Egy helyi férfit, a 38 éves Szoszlan Valijevet, aki fogyatékossága miatt kedvelt színfoltja volt a településnek, meggyilkolták. A Cugri becenéven emlegetett férfi rendszeresen integetett az autóknak, és örömmel elegyedett szóba bárkivel. Minden jel arra utal, hogy a férfit Georgij Sjukajev ölte meg, aki korábban gyilkosságért ült, és a Wagner zsoldosaként szabadságot kapott.

Az esetre Anatolij Bibilov, Dél-Oszétia korábbi vezetője is reagált, de Prigozsin is, aki szerint a katonáját bizonyára provokálták.

A hír kapcsán előkerültek korábbi esetek. Wagner-zsoldosok áldozatául esett egy 85 éves nyugdíjas nő Kelet-Moszkvában, akit egy 28 éves leszerelt zsoldos ölt meg. Szomorú olvasni azt az interjút is, amely egy másik zsoldossal, Alekszej Szavicsevvel készült, aki elmondja, ukránok tucatját kínozta és ölte meg, zsoldját pedig, mintegy egymillió rubelt (négymillió forintot) az utolsó petákig alkoholra és prostituáltakra költötte Voronyezsben. Miközben napokig, hetekig volt részeg, egymás után követte el a kihágásokat és atrocitásokat, de a rendőrség minden alkalommal elengedte, amikor megmutatta a „szolgálatáért” kapott kitüntetéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk