200 millió eurós hitelt ad Magyarország Csádnak

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 18.

Külpol

Kedd éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben.

200 millió euró keretösszegű (mostani árfolyamon 78,8 milliárd forintos), kötött segélyhitelt ajánl fel Magyarország Csádnak, az Eximbank lesz a hitelező – írja a Telex.

A segítség kereteit rögzítő határozat a friss Magyar Közlönyben jelent meg. Szerepel benne, hogy a pénzzel vízgazdálkodási, mezőgazdálkodási, élelmiszeripari és információs technológiai projektek megvalósítását segíti Magyarország. Az is olvasható a szövegben, hogy „a segélyhitel folyósítására olyan ütemezéssel kerülhet sor, amely nem veszélyezteti a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi  CXCIV. törvény 9. § [4] bekezdése szerinti keretszám betartását”.

A 200 millió euró pont akkora összeg, amennyivel Magyarországot megbírságolta az Európai Unió bírósága, mert a kormány évek óta nem tartotta be a bíróság korábbi, a magyar menekültügyi eljárásokat jogsértőnek kimondó ítéletét.

Mahamat Idriss Déby Itnó csádi elnök e hónap elején tárgyalt Magyarországon, biztonsági együttműködési megállapodásokat kötött. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor említette, hogy a két ország együttműködésének része a segélyhitelprogram is. 

Tavaly októberben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentette, 200 magyar katona utazik Csádba, hogy segítsen a Száhel-övezeti migrációs válság megoldásában. A misszió előkészítésében részt vett a hovédelmi miniszter kabinetjének tagjaként Orbán Gáspár is, a miniszterelnök fia.  Akkoriban döntött a kormány arról, hogy 817 millió forintot ad egy csádi humanitárius, képzési és fejlesztési központ céljaira. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk