A csádi elnök Magyarországra érkezett

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 8.

Külpol

A biztonsági együttműködést jött véglegesíteni – az agrárminiszter fogadta.

„Köszöntjük Mahamat Idriss Déby Itnót, a Csádi Köztársaság elnökét hazánkban” – írta Nagy István agrárminiszter Facebookon szombat este. A csádi Tchad One híroldal szerint az elnök a két ország közötti biztonsági együttműködési megállapodásokat érkezett véglegesíteni – írja a 444.

Déby a tervek szerint hetekkel korábban érkezett volna az országba, ám a hadsereg és iszlamista csoportok közti fegyveres összetűzésekre hivatkozva elhalasztotta látogatását. Az elnök most Pekingből érkezett egy Kína-Afrika-csúcstalálkozóról.

A magyar kormány felvetésére tavaly fogadta el a parlament a határozatot, mely szerint 200 magyar katona Csádba megy. A misszió célja a Száhel-övezet stabilizálása a migráció visszaszorítása érdekében, valamint a magyar katonák a terrorizmus elleni harcba is besegítenének.

A misszió előkészítésében részt vett Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia is, akit a megbuktatott nigeri elnök fia kötött össze Mahamat Idriss Déby elnök féltestvérével. Orbánról a nyáron derült ki, hogy a honvédelmi miniszter kabinetjének ad tanácsokat, és a miniszter megbízásából vette fel a kapcsolatot a csádi vezetéssel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk