Budapesten gyárthatták az egy időben felrobbant személyhívókat

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 18.

Külpol

A Hezbollah tagjainak kezében, zsebében elsült több ezer csipogóba szállítás közben tehettek robbanótöltetet. 

Libanonban kedden nyolcan meghaltak, kétszázan súlyosan, közel háromezren könnyebben megsérültek, amikor egy időben robbantak fel a Hezbollah-tagok személyhívó készülékei.

A 444 arról írt, hogy a támadás pszichikai hatása nagyobb, mint fizikai, mert a csipogók a félkatonai szervezet tagjainak otthonában, autójában, illetve nyilvános helyeken, bevásárlóközpontokban, fodrászüzletekben robbantak fel. A halálos áldozatok között van 8 éves kislány és Hezbollah-harcos is.

Az egy időben véghez vitt robbantással libanoni tisztviselők és a Hezbollah tagjai Izraelt vádolják, de a tavaly októberben terroristák által megtámadott, azóta háborúban álló közel-keleti állam nem adott ki közleményt, és a szakértők is csak találgattak, mi történhetett.

A Telex szerdán azt ismertette, hogy a Libanonban és Szíriában egy időben lezajlott több ezer detonáció forrásai, a személyes kommunikátorok egy tajvani cég, a Gold Apollo gyártmányai. A több ezer csipogót a Hezbollah milícia rendelte meg a vállalattól.

Több lap szerint a tajvani cég licence alapján egy budapesti cég, a BAC Consulting Kft. készítette és forgalmazta a készülékeket.  A Gold Apollo emiatt közleményt adott ki, amely arról szól, tényleg adtak engedélyt együttműködési szerződés keretében a BAC Consulting Kft.-nek arra, hogy bizonyos régiókba szánt termékeknél használja a Gold Apollo márkajelzését, de az AR-294-es személyhívók tervezése és gyártása kizárólag a magyarországi cég felelőssége. Eleve a magyar cég jelentkezett azzal, hogy gyártaná ezt a csipogót.

A feltételezések szerint a robbanótölteteket és a detonátorokat nem a gyárban, hanem menet közben, a szállítás során szerelhették be a készülékekbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk