Robbanó személyhívók: tagad a magyar cég tulajdonosa

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 18.

Külpol

Az egyszerre több ezer Hezbollah-tagot megsebesítő készülékeket a BAC Consulting Kft. tulajdonosa szerint nem a cége gyártotta, ők csak közvetítők.

Cristiana Bársony-Arcidiacono a tulajdonosa a budapesti BAC Consulting Kft.-nek, amely szerdán reggel azzal került be a hírekbe, hogy gyártója és forgalmazója is az AR-924-es típusú személyhívó készülékeknek.

Ezekből a csipogókból több ezer robbant fel egyszerre a tulajdonosa közelében. A hírek civil áldozatokról – nyolcéves kislányról – is szólnak, de zömmel a Hezbollah nevű, Libanonban is működő szervezet tagjai a halottak és sérültek, utóbbiak több ezren vannak.

A Telex arról írt, az NBC News érte el a BAC Consulting Kft. tulajdonosát, aki azt mondta, tényleg együttműködik cége a tajvani Gold Apollo vállalattal, amelynek először tulajdonították az egyszerre felrobbant készülékeket, de a tajvani cég közleményével ellentétben Cristiana Bársony-Arcidiacono tagadta, hogy az ő kft.-je lenne a tényleges gyártó. „Én csak a közvetítő vagyok” – mondta.

Az NBC News ezek után kereste a Gold Apollót is, de a tajvaniak szóvivője azt mondta, ez ügyben nyomozás zajlik, és ezért nem szeretne nyilatkozni. 

A személyhívókba a feltételezések szerint nem a gyártó tett robbanószerkezeteket, a szállítás közben buherálhatta meg a készülékeket valaki.

A Hezbollah háza táján Izraelt gyanúsítják a készülékek felrobbantásával, és a közel-keleti állam nem is tagadta, hogy köze van hozzá. A Világgazdaság „történelmi jelentőségű zsidó titkosszolgálati csapásnak” nevezte az akciót.

Az MTI az Al-Monitor nevű közel-keleti hírforrás alapján arról ír, hogy Izrael eredetileg nem most tervezte felrobbantani a csipogókat, de mégis így döntöttek, akiknek erre hatáskörük volt, mert tudomásukra jutott, hogy két Hezbollah-tag már gyanakszik a meghekkelt készülékekre. 

A Hezbollah Iránból támogatott libanoni síita szervezet. Vezetője, Haszan Naszrallah sejk február 13-i televíziós beszédében figyelmeztette a híveit arra, okostelefonjaik veszélyesebbek, mint az izraeli kémek, mert le lehet őket hallgatni általuk. Azt kérte, mindenki törje össze, ássa el, vagy zárja ládába a mobilját. Ezek helyett osztották ki az említett személyhívókat a Hezbollah tagjainak.

A címlapképen a Hezbollah tagjai palesztin zászlókkal demonstrálnak Bejrútban

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk