3,3 milliárd dollárból építettek okosvárost a türkmének

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. június 29.

Külpol

Természetesen az előző elnök tiszteletére emelték, minden lakóház fehér és hétemeletes, mert a hét szerencseszám.

Türkmenisztában csütörtökön átadták az ország korábbi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow tiszteletére felépített modern okosvárost, Arkadagot – írja az MTI.

Az Arkadag szót, ami magyarul védelmezőt jelent, nemhivatalos jelzőként használják a türkmén médiában az országot 2022-ig 15 éven át irányító elnökre utalva, aki csütörtökön töltötte be 66. születésnapját, és jelenleg az iszlám szent városában, Mekkában tartózkodik.

Arkadag város Berdimuhamedow szülőhelyének – Babarab – közelében fekszik, a dél-türkmenisztáni Ahal tartományban. A 73 ezer lakos befogadására alkalmas okosváros építési költségei elérték a 3,3 milliárd dollárt (mintegy 1118 milliárd forint).

Arkadagban minden épület fehér, a lakóházak hét emelet magasak, a türkmén mondavilágban ugyanis a hét a szerencse száma.

A 66 éves politikus távollétében a meghívott vendégeket Berdimuhamedow 41 éves fia, Serdar Berdimuhamedow jelenlegi türkmén államfő fogadta. Az átadási ünnepségen többek között Recep Tayyip Erdogan török elnök is részt vett, aki a fenntarthatóság jegyében elektromos autót ajándékozott Berdimuhamedownak, miután a városba csak ilyen autóval lehet belépni.

A városban szobrot emeltek a Türkmenisztánban honos, nemzeti jelképnek számító akhal teke lófajtának, és több, a politikust ábrázoló szobrot helyeztek el.

Gurbanguly Berdimuhamedow 2022 márciusában ruházta át fiára az államfői tisztséget, de a néphatalom legfelsőbb szervének számító Népi Tanácsban számos hatáskört megtartott magának. Például ő ott az elnök, és így ő vesz részt a türk tanácsban, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel is szokott tanácskozni

 

A leadképen Gurbanguly Berdimuhamedow korábbi államfő, a Türkmén Nemzeti Tanács elnöke fogadja Orbán Viktor kormányfőt Asgabatban 2023. június 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk