444.hu: befolyásos anya fia az Amerikában letartóztatott magyar férfi

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 28.

Külpol

Bence Horvath az oroszoknak akart amerikai katonai rádiókat eladni. Édesanyja az a Horváth Ficzere Margarita, aki a magyar külügy cégének moszkvai partnerirodájánál dolgozott.

Letartóztatták a 46 éves Horváth Bencét az Amerikai Egyesült Államokban augusztus 23-án, San Franciscóban. Ezt a Telex híre szerint kedden jelentette be Matthew M. Graves amerikai államügyész.

A magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy másokkal együtt kétszáz amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt adott tovább orosz kormányzati embereknek, és ezzel megsértette a 2018-as exportellenőrzési törvényt.   

Az amerikai vádhatóság szerint a magyar férfi és társai multinacionális beszerzési hálózatot tartottak fönn, szerződéseket kötve az orosz kormány különböző szerveivel. Az illegális árut olyan leányvállalatokon keresztül juttatták el a végfelhasználóknak, amelyek többek között Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban működnek.

Horváth Bencét (aki Bence Horvathként használja a nevét) akkor tartóztatták le, amikor megérkezett San Franciscóba, a repülőtérre. 

A társaság a Motorola termékeit adta-vette.

A 444.hu most arról ír, hogy a letartóztatott üzletemberről szóló nyomozati iratok említik a rokonát, aki egy olyan orosz cég tulajdonosa, amely szintén részt vett volna rádiók adásvételében. A lap nyílt forrásból elérhető információk alapján arra következtet, hogy Horváth Ficzere Margaritáról van szó, aki Horváth Bence édesanyja, és korábban azt a céget vezette, amely a Motorola hivatalos beszállítójaként tevékenykedett Oroszországban. A vállalat 2005-től az orosz belügyi szerveknek is adott el ilyen eszközöket. 2019-től Horváth Ficzere Margarita a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodáját vezette. A HEPA a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium cége, az a feladata, hogy segítse a magyar vállalkozásokat külföldön piacra lépni. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a lap kérdéseire azt válaszolta, Ficzere Margarita „nem töltött be pozíciót magyar állami cégben. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban. A partneriroda 2023. márciusában megszüntetésre került, Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal.”

 

 

 

 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.