5 eurós napi díjat kell majd fizetni jövő nyártól a Velencébe utazóknak

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 12.

Külpol

Tesztelni fogják, kevesebb lesz-e a turista.

10 helyett végül 5 eurós napi díjat és előfoglalási rendszert vezetnének be Velencében, hogy kordában tartsák a városba áramló turisták mennyiségét.

BBC cikke szerint a 14 év fölöttiekre tervezett napi díjat a következő nyaralási szezontól tesztelnék.

"Velence a leglátogatottabb európai városok közé tartozik... [és emiatt] szenved a túlzott turizmustól" – mondta a lapnak Simone Venturini, a városi tanács turizmusért felelős tagja. "Tesztelni akarjuk [a díjat], és ha szükséges, módosítunk majd rajta. Nem vitatkozhatunk [még] 40 évig arról, hogy mi is a legjobb" – tette hozzá.

A pandémia előtt évben például, 2019-ben 13 millió turista fordult meg Velencében. A mindössze 7,6 négyzetkilométeres városban a túlzott turizmus már olyan komoly problémákat okozott, hogy az olasz kormány segítségével már 2018-ban elkezdték kidolgozni a megoldást arra, hogyan csökkentsék a turisták számát. A látogatók száma a következő években várhatóan meghaladja a járvány előtti szintet. 2021-ben már a tengerjáró hajóknak is megtiltották, hogy a Giudecca csatornán keresztül hajózzanak be a történelmi belvárosba.

Korábbi hírek szerint a városvezetés beengedő-kapukat szereltetne fel a város fontos turisztikai pontjain, így tudnák megakadályozni, hogy azok ne jussanak be a városba, akik nem regisztráltak előzetesen. Az egyelőre nem világos, ez az 5 eurós belépődíj mennyire tartaná vissza a turistákat, talán az előzetes regisztráció lehet majd visszatartó erő, amennyiben limitálják a belépők számát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk