78 milliárd forintos fizetési felszólítást kapott Magyarország

  • narancs.hu
  • 2024. július 24.

Külpol

A kormány vizsgálja „az ítélet jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit”.

Levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság (EB) július 16-án – írja a Népszava.

Az EB szóvivője, Christian Wiegand arról tájékoztatta a napilapot, hogy a testület egyrészt tájékoztatást kért írásban Magyarországtól arról, hogyan akarja végrehajtani az idén június 13-án és a 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéletet. Az EB emellett 45 napos határidőt szab a 200 millió eurós bírság kifizetésére.

A teljes jelenlegi tartozásunk több mint 240 millió euró, és ez naponta 1 millió euróval emelkedik, amíg a kormány nem hozza összhangba menekültügyi jogszabályait az uniós normával.

Ha a most megállapított 45 napos fizetési határidő alatt nem teljesít a kormány, újabb felszólítás érkezik, ezúttal 15 napos határidőről. Ha ezután sem fizetünk, az Unió elkezdi behajtani a kamatokkal növelt összeget a Magyarországnak járó közösségi támogatások rovására.

Az ítéletben – amely a magyar kormány szerint nem méltányos – az Európai Unió Bírósága (EUB) azt kifogásolta, hogy a magyar állam korlátozza bizonyos országok állampolgárainak a hozzáférését a menedékjogi eljáráshoz, nem tartotta tiszteletben az érintettek jogát a jogorvoslathoz. A tranzitzónákban szokásos magyar eljárás ellen is szót emeltek a bírák. A magyar állam bezárta a tranzitzónákat, az ítélet többi részét azonban nem vette figyelembe. Az Európai Bizottság 2022 februárjában keresetet nyújtott be a magyar állam ellen, kérve, hogy a bíróság állapítson meg átalányösszeget és napi tételes pénzbírságot az ítélet szabotálása miatt. Két hónapja született meg a 240 millió eurós bírságról szóló ítélet. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, a brüsszeli bürokraták zsarolásáról beszélt, és Soros György is megint terítékre került

A konszolidált válasz úgy hangzott július 10-én Bóka János Európa-ügyi miniszter szájából, hogy Magyarország megkapta a bíróság ítéletét, megvizsgálják „az ítélet jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit, a fizetési kötelezettségen kívül”, és ez a munka folyamatban van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk