Sándor Fegyir május óta vár a nagyköveti kinevezésre

  • narancs.hu
  • 2024. július 24.

Külpol

A lövészárkok professzora a „békemisszióról” nem nyilvánít véleményt, de Orbán kijevi útjának nagyon örült.

Tavaly márciusban derült ki, hogy ő a budapesti ukrán nagyköveti tisztség várományosa. Magyarországtól tavaly augusztusban megkapta a befogadói nyilatkozatot, két év önkéntes katonai szolgálat után februárban leszerelt, benyújtotta a kinevezéséhez szükséges nyilatkozatokat. Május óta az ukrán külügyminisztérium döntésén múlik, mikor foglalhatja el a posztját – derül ki a Népszava interjújából, amelyet Sándor Fegyir filozófus, szociológus egyetemi tanárral, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanszékvezetőjével készített.

Sándor Fegyirt a lövészárkok professzoraként ismerik, illetve az ukrán hadseregnek adományokat gyűjtő Kárpátaljai Sárkányellátó Alapítvány révén.

2022. február 24-én, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, három előadása volt az egyetemen, utána elment az ungvári toborzóirodába, jelentkezett katonának. A magyar lapnak most arról beszélt, hogy a döntését nem bánta meg, de az életét megváltoztatta a háború, nagyobb önfegyelemre tanította, és arra, hogy jobban értékelje az élet apró örömeit.

„A fronton megtartott előadások segítettek abban, hogy adaptálódni tudjak a háborús helyzethez, a hadsereghez. Én ehhez értek, ezt csináltam egész életemben, 30 év tapasztalata van mögöttem, tudományos fokozataim vannak. Ez adott egyfajta életerőt, energiát, ezért is folytattam a tanítást. Számomra fontos volt, hogy ne szakadjon meg az oktatási folyamat, hiszen a mai napig is egy művelt és civilizált nemzetért harcolunk. Ez az alapelvem ebben a háborúban” – nyilatkozta a tanár.

A kérdésre, meddig mehet el egy nemzet a haza védelmében, Sándor Fegyir az 1956-os magyar forradalmat és az 1968-as prágai tavaszt említi. Szerinte ugyanaz a hatalmi rendszer és filozófia indított támadást 2022-ben Ukrajna ellen, amely a magyarok és a csehek ellen fordult korábban.  Fontosnak tartja, hogy „a keleti szörnyeteg” elismerje ezeknek a nemzeteknek a létezését, és hogy megmutatták, mire képesek.  

Orbán Viktor teljes világ körüli útjáról nem beszélt, az viszont szerinte nagyon jó fejlemény, hogy Kijevbe végre elment a magyar kormányfő. 

„A szomszédok gyakran sokkal közelebbi viszonyt ápolnak egymással, mint az ember a saját rokonaival. Hiszen a rokonok távol élhetnek, viszont a szomszéd mindig egy karnyújtásnyira van. Nincs más kiút, mint békességben és barátságban élni egymás mellett. Közös történelmünk és a DNS-ünk is azt mutatja, hogy közel állunk egymáshoz.

Itt vagyok példának én: édesapám magyar nemzetiségű, édesanyám ukrán.

És ez a kapocs, ez a tényező erősíti a jószomszédi viszonyt. Hiszen Ukrajnában él egy erős magyar kisebbség, Magyarországon pedig van egy jelentős ukrán diaszpóra, amely 2022 óta jelentős mértékben gyarapodott. Ami Orbán Viktor kijevi látogatását illeti, teljesen rendben van, ez egy régóta várt találkozó volt. Bízom abban, hogy ez egy fontos lépés a jószomszédi viszony helyreállításában” – mondta Sándor Fegyir.

A tanár szerint ezt a háborút a technológia és az intellektus, a mentális felkészültség dönti el: „ma egyetlen ATACMS ballisztikus rakéta alkalmazásával nagyobb eredményt lehet elérni, mint egy teljes dandár bevetésével. Természetesen az ember is hatással van a harcok alakulására, de nem az emberek száma dönti el a háború kimenetelét. Az emberi intellektus és a pszichológia a döntő a harcmezőn. Azok az erősebbek, akik a fronton felkészültebbek mentálisan és pszichésen”.

A nagykövetnek készülő egykori tartalékos katona azt mondta, ahogy bajtársainak többsége, őt is érinti a poszttraumás stressz szindróma, álmodik a fronton átélt szörnyűségekkel, elesett ismerősökkel. Ezen úgy próbál úrrá lenni, ahogy javasolják: „hobbitevékenységekkel, önkénteskedéssel és társadalmi munkával”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk