A brit és az amerikai erők légicsapást indítottak a húszik ellen Jemenben

  • narancs.hu
  • 2024. január 12.

Külpol

Válaszul a vörös-tengeri kereskedelmi hajózást ért támadásokra.

A brit királyi légierő (RAF) célzott csapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be péntek hajnalban a londoni miniszterelnöki hivatal. A brit védelmi minisztérium egyidejű tájékoztatása szerint a műveletben Typhoon harci repülőgépek vettek részt.

Az MTI összefoglalója szerint Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezte az Egyesült Államokkal együtt indított katonai műveletet. A brit kormányfő szerint a fellépést az indokolta, hogy

a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve.

A támadások komoly fennakadást okoztak a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is. A nemzetközi közösség ismételt figyelmeztetései ellenére a húszik folytatták ezeket a támadásokat, a héten már brit és amerikai hadihajókat is célba vettek. Rishi Sunak tájékoztatása szerint a közös brit-amerikai akcióhoz Hollandia, Kanada és Bahrein „nem műveleti jellegű” támogatást nyújtott. A brit kormányfő közölte: a közös fellépés célja a húszik katonai képességeinek leépítése és a globális tengeri szállítmányozás védelme volt.

A brit védelmi minisztérium péntek hajnali tájékoztatása szerint a nemzetközi akcióban brit részről négy Typhoon FGR4 típusú harci repülőgép és egy Voyager légi üzemanyag-utántöltő vett részt. A Typhoon-kötelék Paveway IV típusú irányított bombákkal hajtott végre precíziós csapásokat két húszi katonai létesítmény ellen. Az egyik célpont a Jemen északnyugati részén fekvő Bani körzet volt, ahonnan a londoni védelmi tárca pénteki beszámolója szerint a húszik felderítő és támadó drónokat indítottak. A brit királyi légierő másik támadási célpontja az ugyancsak északnyugat-jemeni Absz városának repülőtere volt, a felderítési adatok alapján ugyanis a húszik innen manőverező robotrepülőgépeket és drónokat egyaránt indítottak a Vörös-tenger felé.

A Telex hírösszefoglalója szerint az amerikai hadihajókról indított Tomahawk rakéták és amerikai repülőgépek az első hírek több mint 12 célpontot támadtak. Csapásokról számoltak be a fővárosban, Szanaában, valamint Hudaydahban, a húszik vörös-tengeri kikötőjében és Dhamarban is. Az amerikai légierő későbbi közleményében azt írta:

az amerikai és szövetséges erők több mint 60 célpontra mértek csapást 16 helyszínen.

Joe Biden amerikai elnök közleményében a lehetséges további lépésekre figyelmeztetett. A BBC tudósítása szerint az elnök kijelentette: „Nem fogok habozni, hogy szükség esetén további intézkedéseket rendeljek el embereink és a nemzetközi kereskedelem szabad áramlásának védelme érdekében.”

(Címlapképünkön: A brit légierő Typhonn gépe 2023. január 12-én. Forrás: UK MOD/ REUTERS)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk