A CIA segítségével sikerült meghiúsítani két, Zelenszkij elleni merényletet

  • narancs.hu
  • 2023. január 17.

Külpol

Újabb részletek derültek ki arról, hogyan próbálták meggyilkolni az oroszok az ukrán elnököt.

Mindez azt követően derült ki, hogy Chris Whipple amerikai író Élete harca: Joe Biden a Fehér Házban című friss könyvében többek között erről is ír. Ezt az Insider alapján az rtl.hu közölte. 

A könyv szerint Bill Burns, a CIA igazgatója még az orosz támadás előtt, januárban találkozott Kijevben az ukrán elnökkel, aki ekkor még úgy gondolta, hogy a támadásról szóló amerikai hírek csak pánikkeltésre és az ukrán gazdaság befolyásolására jók. Azt is kiemelte, Kijev hozzászokott ahhoz, hogy fenyegetéseket kap Oroszországtól.

Az egy hónappal később kitört háború során Zelenszkij már több merényletet is túlélt. Most újabb részletek derültek ki arról, hogyan. A könyv szerzője szerint ebben a CIA is segédkezett. Burns ugyanis olyan részleteket osztott meg az ukrán elnökkel, amelyek segítették a merényletek megakadályozásában. „A könyv szerint Joe Biden amerikai elnök utasította Burnst, hogy osszon meg »pontos részleteket a tervekről«, ami Whipple szerint »azonnal felkeltette Zelenszkij érdeklődését«.

Ukrán tisztségviselők közlése szerint az ukrán elnök több mint tíz merényletkísérletet élt túl, és ebben Whipple könyve szerint a CIA-nek is szerepe volt”

- olvasható a magyar híroldal cikkében.

Az író arról is beszámol, hogy a CIA igazgatója felvázolta Zelenszkijnek az oroszok lerohanási tervét Ukrajnával szemben, ez segítette az országot az orosz invázió elleni felkészülésben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.