Oroszország megtámadta Ukrajnát

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Külpol

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot. A támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult. 

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy

hadiállapotot vezettek be Ukrajnában.

A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot.

"Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be" – fogalmazott az államfő.

Hozzátette, hogy "egy perce" beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését. Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács és a fegyveres erők mind teszik a dolgukat és ígértet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

Zelenszkij videóüzenetben fordult az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút, mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

"Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország.  Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk" – hangoztatta Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket "békésen, nyugodtan és őszintén".

"Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud" – szögezte le az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint hajnalban-reggel legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban.

Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.

A csütörtök hajnali orosz légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Később halálos áldozatokról is érkeztek beszámolók

Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult 

– közölte az ukrán határőrszolgálat. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Délutánra az orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe. 

A lakosság a fővárosból megpróbál elmenekülni, a nyugat felé vezető autóutakon dugó alakult ki. Sokan a metróba húzódtak, amelyek szintén légvédelmi óvóhelyként szolgálnak, bár reggel óta nem hallatszott robbanás Kijevben. 

Úgy tudni, Kárpátalján többen elindultak Magyarország felé, az oktatási intézmények távoktatásra álltak át, a lakosság megrohamozta a boltokat, benzinkutakat. 

Zelenszkij elnök később egy újabb videoüzenetet tett közé, amelyben – orosz nyelvre áttérve – közölte, hogy csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ.  

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított "igazságtalan" támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell. 

A NATO Oroszország ukrajnai inváziójára adandó összehangolt válaszáról egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral - közölte az amerikai külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a felek megvitatták a NATO keleti szárnyának biztonsága érdekében teendő további lépéseket is. Blinken hangsúlyozta, hogy "sziklaszilárd" az Egyesült Államok elkötelezettsége a katonai szövetség kollektív védelem elvét tartalmazó 5. cikke mellett.

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett - jelentette ki  Szijjártó Péter csütörtök reggel közösségi oldalán. A külügyminiszter azt mondta: Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása – hangsúlyozta Szijjártó.

Összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs is, Orbán Viktor miniszterelnök az ülés után úgy fogalmazott, hogy "európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését", de "Magyarországnak ebből a háborús konkfliktusból ki kell maradnia", ezért legfeljebb humanitárius segítséget kíván nyújtani. 

A kormányfő Brüsszelbe utazik, ahol vésztanácskozást tartanak az uniós vezetők. 

A magyar ellenzék csütörtök este 7 órára a budapesti orosz nagykövetséghez hirdetett meg tüntetést

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk