A Direkt36 már a honvédelmi miniszter nyilatkozata előtt azonosította Orbán Gáspárt a csádi delegációkban

  • narancs.hu
  • 2024. január 26.

Belpol

Az utolsó pillanatig titkolni próbálták a miniszterelnök fiának részvételét.

Bár a magyar kormányfő fia már-már komikus módon igyekezett leplezni, hogy részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének, és ezzel kapcsolatban eleinte a kormány is titkolózott, a francia Le Monde és a Direkt36 bizonyítékokat szerzett Orbán Gáspár részvételéről a csádi projektben – írja az oknyomozó portál a Telexen megjelent cikkében.

A titkolózás egyébként már csütörtökön véget ért, amikor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy interjúban elárulta: Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár a csádi misszión dolgozik. A magyarázkodásra látszólag azért volt szükség, mert az interjút készítő Index újságírója szerint „a miniszterelnök fiának halálhírét keltik a közösségi médiában.” A honvédelmi miniszter erre közölte: „Speciális képzettsége jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve.”

Csakhogy a Direkt36 cikke szerint korábban nem volt ennyire közlékeny a minisztérium. Az oknyomozó portál ugyanis már a váratlan afrikai misszió bejelentése után nem sokkal azt az információt kapta egy Magyar Honvédséghez kötődő forrástól, hogy a miniszterelnök 31 éves, Afrikához személyesen kötődő fiának meghatározó szerepe van a csádi misszió elindításában. Az információ ellenőrzése során azonban falakba ütköztek. Három minisztériumnak – Honvédelmi Minisztérium (HM), Miniszterelnöki Kabinetiroda és Miniszterelnökség –, majd nem sokkal később egy negyediknek is – Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) – közérdekű adatigényléseket küldtek, a HM válaszából viszont csak annyi derült ki, hogy Orbán Gáspár „tiszti rendfokozatban és beosztásban a Magyar Honvédség állományában szolgál”. A HM a portál többi kérdésre arra hivatkozva nem válaszolt, hogy a csádi katonai misszióval kapcsolatos adatok nem nyilvánosak.

A többi minisztérium mind tagadta, hogy Orbán Gáspár munkát végezne a számukra.

A Direkt36 és a Le Monde ezek után után kezdte el tüzetesen átnézni a csádi és nigeri kormányzati Facebook-oldalakat, így sikerült beazonosítaniuk Orbán Gáspár szerepvállalását mind magyar katonai, mind külügyminisztériumi delegációkban. Mint kiderült, a miniszterelnök fia az egyetlen olyan szereplő, aki 2023 májusától 2024 januárjáig a legalább hat, az afrikai magyar katonai misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyalás mindegyikén részt vett a fotók és videók tanúsága szerint. Több helyen azonban csak hátulról vagy profilból, a testalkat, hajviselet vagy éppen öltözködés, más fotókon is felbukkanó (civil) ruhadarabok alapján lehetett beazonosítani. A Le Monde-nak egy, a csádi hatóságokhoz közel álló forrás azonban azt is elárulta, hogy eleve Orbán Gáspár volt az, aki az Afrikában bevettnek számító „családi diplomácián” keresztül a tárgyalások előmozdításához szükséges kapcsolatokat megteremtette.

A Direkt36 január 23-án este kapta meg a a negyedik közérdekű adatigényléssel megkeresett tárca, a KKM válaszát, amelyben tagadták, hogy bármiféle adatuk lenne Orbán Gáspárról. Szalay-Bobrovniczky Kristóf végül a két nappal később megjelent interjúban beszélt arról, hogy a miniszterelnök fia a csádi misszióban vesz részt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.