A Direkt36 már a honvédelmi miniszter nyilatkozata előtt azonosította Orbán Gáspárt a csádi delegációkban

  • narancs.hu
  • 2024. január 26.

Belpol

Az utolsó pillanatig titkolni próbálták a miniszterelnök fiának részvételét.

Bár a magyar kormányfő fia már-már komikus módon igyekezett leplezni, hogy részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének, és ezzel kapcsolatban eleinte a kormány is titkolózott, a francia Le Monde és a Direkt36 bizonyítékokat szerzett Orbán Gáspár részvételéről a csádi projektben – írja az oknyomozó portál a Telexen megjelent cikkében.

A titkolózás egyébként már csütörtökön véget ért, amikor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy interjúban elárulta: Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár a csádi misszión dolgozik. A magyarázkodásra látszólag azért volt szükség, mert az interjút készítő Index újságírója szerint „a miniszterelnök fiának halálhírét keltik a közösségi médiában.” A honvédelmi miniszter erre közölte: „Speciális képzettsége jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve.”

Csakhogy a Direkt36 cikke szerint korábban nem volt ennyire közlékeny a minisztérium. Az oknyomozó portál ugyanis már a váratlan afrikai misszió bejelentése után nem sokkal azt az információt kapta egy Magyar Honvédséghez kötődő forrástól, hogy a miniszterelnök 31 éves, Afrikához személyesen kötődő fiának meghatározó szerepe van a csádi misszió elindításában. Az információ ellenőrzése során azonban falakba ütköztek. Három minisztériumnak – Honvédelmi Minisztérium (HM), Miniszterelnöki Kabinetiroda és Miniszterelnökség –, majd nem sokkal később egy negyediknek is – Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) – közérdekű adatigényléseket küldtek, a HM válaszából viszont csak annyi derült ki, hogy Orbán Gáspár „tiszti rendfokozatban és beosztásban a Magyar Honvédség állományában szolgál”. A HM a portál többi kérdésre arra hivatkozva nem válaszolt, hogy a csádi katonai misszióval kapcsolatos adatok nem nyilvánosak.

A többi minisztérium mind tagadta, hogy Orbán Gáspár munkát végezne a számukra.

A Direkt36 és a Le Monde ezek után után kezdte el tüzetesen átnézni a csádi és nigeri kormányzati Facebook-oldalakat, így sikerült beazonosítaniuk Orbán Gáspár szerepvállalását mind magyar katonai, mind külügyminisztériumi delegációkban. Mint kiderült, a miniszterelnök fia az egyetlen olyan szereplő, aki 2023 májusától 2024 januárjáig a legalább hat, az afrikai magyar katonai misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyalás mindegyikén részt vett a fotók és videók tanúsága szerint. Több helyen azonban csak hátulról vagy profilból, a testalkat, hajviselet vagy éppen öltözködés, más fotókon is felbukkanó (civil) ruhadarabok alapján lehetett beazonosítani. A Le Monde-nak egy, a csádi hatóságokhoz közel álló forrás azonban azt is elárulta, hogy eleve Orbán Gáspár volt az, aki az Afrikában bevettnek számító „családi diplomácián” keresztül a tárgyalások előmozdításához szükséges kapcsolatokat megteremtette.

A Direkt36 január 23-án este kapta meg a a negyedik közérdekű adatigényléssel megkeresett tárca, a KKM válaszát, amelyben tagadták, hogy bármiféle adatuk lenne Orbán Gáspárról. Szalay-Bobrovniczky Kristóf végül a két nappal később megjelent interjúban beszélt arról, hogy a miniszterelnök fia a csádi misszióban vesz részt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk