Bűnösnek mondta a bíróság Jan Slotát korrupció bűnében

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 6.

Külpol

Az ítélet nem jogerős, a történet szövevényes.

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság pénteken bűnösnek találta Ján Slotát, az SNS korábbi elnökét közvetett korrupció vétségében - a vádlott egészségügyi problémák miatt nem jelent meg a tárgyaláson. Az egykori politikust két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték négy év próbaidővel. Az ítélet nem jogerős, a védelem még a tárgyalóteremben fellebbezett a döntés ellen: a védelem a vád elejtését kérvényezi, az ügyész hét év letöltendő börtönbüntetést javasol, írja az ujszo.com.

Slotát azzal vádolják, hogy bűnrészes kenőpénz elfogadásában, a történet azonban nem ennyire egyszerű. A Specializált Büntetőbíróság egyszer már döntést hozott az ügyben: tavaly júniusban – akárcsak most is – kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Slotát, négy év próbaidővel, de csak az igazságszoltatás függetlenségébe való beavatkozás miatt. A bíróság szerint nem sikerült bizonyítani korrupciós bűncselekményt.

A Legfelsőbb Bíróság azonban eltörölte a tavalyi ítéletét, és az ügyet visszautalta az Specializált Büntetőbírósághoz. A testület indoklása szerint ugyanis nem vették figyelembe az összes releváns körülményt, és logikailag nem alátámasztott következtetésre jutottak. A Specializált Büntetőbíróság – a Legfelsőbb Bíróság kérésének eleget téve – tanúként kihallgatásra hívta be Vladimír Machajt és Roman Kudláčekot, akik érintettek a korrupciós ügyben. De végül mindketten éltek jogukkal, és nem tettek tanúvallomást.

Slota a vád szerint a Zsolnai Kerületi Bíróságon Pavol Polka akkori bírónál elintézte, hogy Machaj, liptói vállalkozó a letöltendő helyett csak felfüggesztett börtönbüntetést kapjon, mert halálos balesetet okozott. A korrupciós ügyben Kudláček volt az összekötő. Machaj és Kudláček is vádalkut kötött: elismerték, hogy bírót vesztegettek meg, majd felfüggesztett büntetést és pénzbírságot kaptak. Polkát egyéb korrupciós ügyek miatt ítélték el jogerősen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit akarhatnak a kínaiak Ferihegyen?

  • narancs.hu

Kínában tárgyalt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a turizmus fejlesztése érdekében a kínaiak légikikötőt létesíthetnének a budapesti reptéren. De mit jelent ez?