A Fidesz megszavazta, hogy lőszergyártással támogassuk Ukrajnát

  • narancs.hu
  • 2023. július 13.

Külpol

„A béke pártján”. 

A kormánypárti EP-képviselők megszavazták azt a tervet, amely 500 millió euróval támogatja az európai lőszergyártást, hogy Ukrajnát támogassák – írja az Euronews.

A Fidesz európai parlamenti képviselői is megszavazták azt a tervet, amely szerint az Európai Unió (EU) 500 millió eurót fordít Ukrajna lőszerekkel való ellátására. Az ASAP névre hallgató programból az uniós védelmi ipar kapacitásait erősítik meg és hangolják össze azért, hogy fokozzák a lövedékek és rakéták gyártását. Ez az első alkalom, hogy az Európai Unió közvetlenül a fegyvergyártást támogatja.

Ezeket Ukrajna védelmére fordítják a terv szerint, illetve az egyes tagállamok lőszerkészletének kiapadását is lehet vele ellensúlyozni. Az ASAP nevű terv egy három pillérből álló uniós terv utolsó eleme, ezekkel összesen egymillió lövedéket jutattnának el Ukrajnába egy év alatt.

A Fidesz brüsszeli képviselőcsoportjának közleménye úgy fogalmaz, hogy támogatják a felelőtlen baloldali-liberális politika következtében meggyengült védelmi ipar- és infrastruktúra megerősítését, és ennek keretében a lőszergyártás felgyorsítását. „Csak egy globális összevetésben fejlett és versenyképes védelmi tartalékokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó kihívásokkal” – írta Gál Kinga. A fideszes EP-képviselő hozzátette, Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, és a lőszergyártási felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban, írja az Euronews.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk