Újabb ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítását készíthetik elő

  • narancs.hu
  • 2023. július 13.

Külpol

Egyelőre a hírt nem erősítette meg a magyar fél. 

Újabb ukrán hadifoglyok érkezhetnek az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével – írja az RBK Ukrajina nyomán a 444.hu

A lap titkosszolgálati értesülései szerint az Orosz Ortodox Egyház előkészíti a magyar kormány képviselőinek oroszországi látogatását, amely augusztus 8-11 közt várható. A látogatás fő célja a magyar származású ukrán hadifoglyok átszállításának egyeztetése lehet.

„Mint legutóbb, úgy most is Ukrajna bevonása és beleegyezése nélkül történik mindez, különösebb jogi indok nélkül, súlyosan sértve a genfi egyezményt és a nemzetközi humanitárius jogot” – nyilatkozta a név nélküli forrás. A lap értesülései szerint a magyar félnek nincs listája azokról a katonákról, akiket át szeretnének hozni a hadifogságból. Jelenleg az orosz különleges szolgálatok foglalkoznak a kárpátaljai foglyok felkutatásával, a magyar delegáció érkezése előtt egy 10-15 fős lista összeállítását tervezik.

A 444.hu megkereste Havas Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki az oroszokkal kötött megállapodásokat felügyelte, de mostanáig nem érkezett hivatalos válasz a kérdésben. 

Mint ismert, június elején az Orosz Ortodox Egyház bejelentette, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk