A földgáz és az atomenergia is része lesz a "zöld átmenetnek" Európában

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 2.

Külpol

Az Európai Bizottság bizonyos feltételek mellett ösztönözné a beruházást ezekbe az energiaforrásokba is. 

Az Európai Bizottság szerint a környezetvédelmi célokat szolgáló zöld átmenetben szerepe van a földgáznak és a nukleáris energiának, illetve az ezekbe történő befektetéseknek is - közölte Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős biztos szerdán.

Az uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette: a gáz- és nukleáris energiához tartozó tevékenységek összhangban vannak az Európai Unió éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseivel, és lehetővé teszik az elmozdulás felgyorsítását a környezetszennyezőbb tevékenységek,  például a szénkitermelés felől a klímasemleges jövő irányába, amely többnyire megújuló energiaforrásokon alapul.

Elmondta, az Európai Bizottság éghajlatváltozás mérsékléséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló, taxonómiai éghajlat-politikai előterjesztése a gázzal és az atomenergiával kapcsolatos bizonyos tevékenységekre terjed ki.

Az EU 2050-es klímasemlegességi céljának eléréséhez tekintélyes volumenű magánberuházásra van szükség. Az uniós taxonómia célja, hogy a magánbefektetéseket a klímasemlegesség eléréséhez szükséges tevékenységekhez irányítsa. A taxonómiai osztályozás nem írja elő, hogy egy adott technológia része legyen-e a tagállamok energiamixének, vagy sem, hanem az átmenet felgyorsítását célozza, és minden lehetséges megoldást figyelembe vesz annak érdekében, hogy az EU elérje éghajlat-politikai céljait.

A brüsszeli testület közleménye szerint a taxonómiai rendelet egyértelmű és szigorú feltételeket határoz meg, amelyek teljesülése esetén a gázzal és az atomenergiával kapcsolatos tevékenységek átmeneti jelleggel kiegészíthetik az éghajlatváltozás mérsékléséről és az ahhoz való alkalmazkodásról szóló jogszabály hatálya alá tartozó tevékenységeket. 

Az uniós taxonómia, azaz az uniós szinten egységes osztályozási rendszer iránymutatással szolgál a befektetők számára, hogy olyan tevékenységek jussanak magánberuházások révén finanszírozáshoz, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a következő 30 év folyamán az Európai Unió klímasemlegességet érhessen el. Az atomenergia és a földgáz bekerülése az uniós taxonómia-rendeletbe azt jelenti, hogy ezeket az energiaforrásokat szigorú feltételek mellett kell besorolni. Például biztosítani kell, hogy a földgáz vagy megújuló forrásokból származzon, vagy 2035-re alacsony szintű kibocsátást generáljon.

Az Európai Bizottság előterjesztését a tagállami képviselőkből álló Tanács minősített többsége elméletileg vagy az Európai Parlament többsége még elkaszálhatja, ugyanakkor a két legnagyobb tagállam, Németország és Franciaország minden bizonnyal támogatni fogja a javaslatot, mert a németeknek a gáz, a franciáknak pedig az atomenergia szerepeltetése volt fontos.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.