Orbán Putyinnál: megnövelt gázszállítás, instabil Ukrajna

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Külpol

A magyar miniszterelnök szerint Közép-Európa mindig vesztett rajta, ha kelet és nyugat között konfliktus volt.

Lezajlott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös moszkvai sajtótájékoztatója hétfőn kora este.

Ahogy szinte mindenki, úgy Orbán is elcsodálkozott az óriási tárgyalóasztalon, ami mellett a sajtótájékoztató előtt tárgyaltak, annyira, hogy a kötelező köszönetnyilvánítás után ezzel kezdte a tájékoztatót, azt mondta, sose ült még ilyen hosszú asztalnál. Aztán rátért arra, hogy szerinte a kialakult nemzetközi helyzet miatt ez volt a legfontosabb találkozó az eddigi 12-ből.

Orb?n Viktor Moszkv?ban

 
A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyal egymással Moszkvában 2022. február 1-jén
Fotó: MTI/Kreml
 

 

Az EU nem akar konfliktust Oroszországgal. „Különösen igaz ez ránk, Közép-Európaiakra” – mondta, mert szerinte mindig vesztettünk rajta, ha kelet és nyugat között konfliktus adódott. „Tárgyalásokra és párbeszédre van szükség” – szólított fel Orbán, aki arra kérte Putyint, hogy folytassák a tárgyalásokat, használják a diplomácia eszközeit a feszültség csökkentésére.

A magyar modell

Szerinte az a járható út, amit magyar modellnek nevezett, miszerint NATO-tagok vagyunk, de közben rendezett a viszonyunk az oroszokkal is. Ehhez kölcsönös tisztelet kell, amit mindig megkapott Magyarország Moszkvától, és viszont. „Ez volt a legsikeresebb év a két ország történetében” – mondta, majd kiemelte, hogy 900 ezer magyart oltottak be orosz vakcinával, és hogy meghosszabbították a hosszútávú gázszállítási szerződés, ráadásul bejelentette, hogy

1 milliárd köbméterrel megnövelik a hosszútávú gázszállításokat.

Orbán Paks 2-ről azt mondta, hamarosan meglesz az utolsó engedély, ezután jöhet az atomerőmű létesítési fázisa, szerinte ettől lesz Magyarország klímasemleges. Majd azzal zárta, hogy kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív az orosz-magyar kapcsolat.

A NATO-t hibáztatta az elnök

Putyin szerint az 1 milliárd köbméter plusz gáz leszállítása nem probléma, és tudja, hogy kevés gáz van az európai tározókban. Szóba hozta a Budapestet elkerülő, ún. V0-s vasúti gyűrűt is, amibe az oroszok is beszállnak (ebbe kétmilliót tudnak invesztálni, a fordítás során nem mondtak pénznemet).

 

Putyin az ukrán válságról beszélve azt mondta, a NATO becsapta Oroszországot, amikor azt ígérte, hogy a NATO keletre nem terjeszkedik majd. „Most látjuk, hol tart, Lengyelország, Románia, balti országok” – sorolta. Aztán azt mondta, hogy az USA felmondta a rakétákra vonatkozó szerződést, sőt több keleti államba is telepíteni akarnak rakétákat, ráadásul Ukrajnát fel akarják venni a NATO-ba.

Eközben az ukránok a Krímet katonailag akarják visszaszerezni. Ha Ukrajna NATO-tag lesz, ott lesznek a csapásmérő eszközök, és „elkezdődik valami a Krím-félszigeten”. A Krím szuverén orosz terület. Ha Ukrajna elkezd bemenni oda, „akkor a NATO-val fogunk harcolni”. Feltette a kérdést, valaki gondolt-e erre.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk