A görög kormányfő bocsánatot kért, amiért kémszoftverrel hallgatták le politikai ellenfelét

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 7.

Külpol

Bár állítása szerint ő nem tudott a dologról, mindenesetre törvénytelennek minősítette az esetet.

Bocsánatot kért a görög kormányfő az ellenzéki szocialista PASZOK párt vezetőjétől, amiért a titkosszolgálat egy kémszoftverrel tavaly törvénytelenül lehallgatta őt.

A To Vima című lapnak nyilatkozva Kiriákosz Micotákisz azt mondta, hogy ő nem tudott Nikosz Andrulakisz titkos megfigyeléséről, és ha tudott volna róla, nem engedélyezte volna. "Súlyos és megbocsáthatatlan hiba volt, amiért bocsánatkéréssel tartozom Andrulakisz úrnak" – mondta a miniszterelnök az interjúban, amely a lap vasárnapi számában jelenik meg, de amelyből a szerkesztőség előzetesen részleteket közölt.

Andrulakisz, aki európai parlamenti képviselő is, pénteki elmondása szerint néhány nappal azelőtt értesült a lehallgatásról az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálatától. Július 26-án feljelentést tett.

Az ellenzék vezetőjét és egy újságírót a Predator kémprogram segítségével hallgatta le az EYP titkosszolgálat. A botrány miatt pénteken bejelentette lemondását a görög hírszerző szolgálat igazgatója, Panagiotisz Kontoleon és a konzervatív miniszterelnök hivatalának főtitkára, Grigorisz Dimitriadisz.

Áprilisban Tanasszis Kukakisz pénzügyi újságíró kapott értesítést a Citizen Lab nevű digitális jogvédő szervezettől arról, hogy 2021 júliusa és szeptembere között megfigyelték a Predator kémprogrammal.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, amerikai székhelyű újságíró jogvédő szervezet vizsgálatot követelt annak megállapítására, hogy ki állt a megfigyelés mögött, valamint szorgalmazta az érintettek felelősségre vonását.

A görög törvények értelmében bármilyen megfigyeléshez ügyészi jóváhagyás szükséges.

Az ANA félhivatalos görög hírügynökség jelentése szerint a miniszterelnök hétfőn nyilvánosan is megszólal a lehallgatási ügyben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.