Erdogan találkozott Putyinnal

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 7.

Külpol

És megállapodtak abban, hogy Törökország kedvez az oroszoknak és részben rubelben fizet majd a gázért. 

Törökország részben rubelben fog fizetni az orosz földgázért és azt tervezi, hogy kiterjeszti az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát a gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, miután Szocsiban találkozott orosz partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

A kétoldalú együttműködés megerősítését célzó új "útiterv" "Törökország és Oroszország közötti hatalmi forrásaként fog szolgálni, pénzügyi értelemben" – magyarázta Erdogan újságíróknak a repülőgép fedélzetén hazafelé Szocsiból – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Öt török bank is azon dolgozik jelenleg, hogy kiterjesszék az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát az országban – erősítette meg Erdogan, hozzátéve, hogy ez könnyebbséget jelent majd a Törökországba látogató orosz turistáknak.

Az Ukrajna orosz katonai megszállását követő nyugati büntetőintézkedések részeként a legnagyobb orosz pénzintézeteket kizárták a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerből.

A NATO-tag Törökország fenti lépése, amellyel az orosz-török kereskedelmet kívánja megerősíteni, jól mutatja az ország függőségét az orosz energiaforrásoktól és turizmustól. Továbbra is Oroszországból érkezik a legtöbb földgáz Törökországba, és orosz-török közös beruházás keretében épül az ország első atomerőműve is. 2022 első fél évében Németország után Oroszországból érkezett a második legtöbb turista Törökországba.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk