A Hamász politikai szárnyának vezetőit is likvidálni akarja az izraeli hadsereg

  • narancs.hu
  • 2023. november 15.

Külpol

Főleg Bejrútban, Dohában és Damaszkuszban élnek az emigráns szervezetek fejei.

„Izrael le fogja vadászni a Hamász vezetőit, legyenek akár Gázában vagy akárhol a világban. (…) Nincs az a város, nincs az az épület, ahol biztonságban érezhetik magukat. Ugyanúgy el fogjuk érni a Hamász-kormányzat vezetőit, mint ahogy elértük a Hamász-kormányzat központjait” – jelentette ki Benni Ganc, az izraeli háborús kabinet tagja egy szerdai sajtóközleményében, melyet a Times of Israel publikált.

A telex.hu összefoglalójából kiderül, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egykori vezérkari főnöke a legnagyobb ellenzéki erő, a Nemzeti Egység Párt vezetőjeként csatlakozott október 7-e után politikai ellenfele, Benjámin Netanjahu háborús kabinetjéhez tárca nélküli miniszterként – hogy ellensúlyt képezzen a kormánykoalíció nyíltan etnikai tisztogatást követelő palesztinellenes tagjaival szemben.

A nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy nyíltan megüzente, Izrael likvidálni akarja a Hamász eddig nem bolygatott politikai szárnyának vezetőit is,

akik főleg a libanoni Bejrútban, a katari Dohában és a szíriai Damaszkuszban élnek. A Hamász emigráns szervezeteit nem különösebben nehéz elérni; Ben Hubbard, a New York Times isztambuli tudósítója saját elmondása szerint minden különösebb nyomozás nélkül el tudta érni a szervezet bejrúti és dohai irodáit, ahol a Hamász befolyásos tagjai – igaz, nem a felső vezetés tagjai – nyilatkoztak is neki.

Az izraeli hírszerzés évtizedek óta hajt végre célzott likvidálásokat ezekben az országokban, vagyis operatív szempontból nem valószínű, hogy megoldhatatlan feladatot jelentene a Hamász vezetőinek meggyilkolása.

Azonban könnyen lehet, hogy a kormányzat az izraeli túszok szabadon engedésében fontos közvetítői szerepet játszó Katart nem akarja magára haragítani

azzal, hogy Dohában végez mondjuk Iszmail Haníjével, a szervezet politikai szárnyának elnökével –  írja a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.