A „Harag napjára” ébredt Jeruzsálem

  • narancs.hu
  • 2017. december 8.

Külpol

Elszabadult indulatok Trump bejelentése után.

Donald Trump szerdán jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe, elismerve így a várost Izrael fővárosának.

Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök. Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át. A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről.

A bejelentések után számos helyen tüntetések kezdődtek, majd pénteken a Hamász terrorszervezet felkelésre hívta a muszlimokat Izrael ellen.

Az izraeli hatóságok úgy döntöttek: nem zárják le a vallási helyszíneket és nem tiltják be az imát, de az egész városban megerősítették a rendőri jelenlétet. Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, és a közrádió szerint viszonylagos nyugalomban ért véget a pénteki ima. A muzulmán hívők nagy számban jelentek meg a mecsetnél és a Damaszkuszi kapunál, izraeli zászlót is égettek, s azt kiabálták, hogy „mártírként halunk meg”, s „Izrael számára nincs hely”.

A jeruzsálemi Templom-hegyről, ima után indultak haza ezek a muszlimok, a Damaszkuszi kapunál azonban tüntetésbe kezdtek. „Nem üres szavak, hanem kövek és kalasnyikovok kellenek” – ezt kiabálták a tüntetők, majd többen lökdösődésbe keveredtek az izraeli rendfenntartókkal. Betlehemben az izraeli katonák összecsaptak a palesztin tüntetőkkel, végül pedig könnygázzal oszlatták fel a zavargókat. Több mint harminc helyen került sor tömegoszlatásra Ciszjordániában.

Számos más muszlim többségű országban is demonstrációk kezdődtek. Több ezren vonultak utcára Malajziában és Bangladesben is. Tüntetéseket szerveztek Afganisztánban és Törökország fővárosában, de fáklyás felvonulást tartottak Jordániában is.

Ezek ellenére Trump szilárdan kiáll döntése mellett. „Tudom, hogy nagyon sokan boldogok most ebben a teremben Jeruzsálem miatt. Köszönjük szépen, nagyon örülünk, hogy vendégül láthatjuk önöket itt. Boldog hanukát kívánok mindenkinek, úgy érzem, ez a mostani nagyon különleges lesz” – mondta az elnök, aki a Fehér Házban adott fogadást hanuka ünnepének alkalmából.

Magyarország az elsők között üdvözölte Trump döntését

Megyünk Trump után: Jeruzsálembe költözhet az izraeli magyar nagykövetség is

Reméljük, ezek után az elnök úr meghívja már végre Orbán urat. Az Index vette észre először, hogy a Times of Israel szerint az Egyesült Államok után Magyarország is Jeruzsálembe költözteti az izraeli külképviseletét, sőt, az amerikai példát követheti Csehország és a Fülöp-szigetek is.

Figyelmébe ajánljuk