A „Harag napjára” ébredt Jeruzsálem

  • narancs.hu
  • 2017. december 8.

Külpol

Elszabadult indulatok Trump bejelentése után.

Donald Trump szerdán jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe, elismerve így a várost Izrael fővárosának.

Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök. Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át. A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről.

A bejelentések után számos helyen tüntetések kezdődtek, majd pénteken a Hamász terrorszervezet felkelésre hívta a muszlimokat Izrael ellen.

Az izraeli hatóságok úgy döntöttek: nem zárják le a vallási helyszíneket és nem tiltják be az imát, de az egész városban megerősítették a rendőri jelenlétet. Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, és a közrádió szerint viszonylagos nyugalomban ért véget a pénteki ima. A muzulmán hívők nagy számban jelentek meg a mecsetnél és a Damaszkuszi kapunál, izraeli zászlót is égettek, s azt kiabálták, hogy „mártírként halunk meg”, s „Izrael számára nincs hely”.

A jeruzsálemi Templom-hegyről, ima után indultak haza ezek a muszlimok, a Damaszkuszi kapunál azonban tüntetésbe kezdtek. „Nem üres szavak, hanem kövek és kalasnyikovok kellenek” – ezt kiabálták a tüntetők, majd többen lökdösődésbe keveredtek az izraeli rendfenntartókkal. Betlehemben az izraeli katonák összecsaptak a palesztin tüntetőkkel, végül pedig könnygázzal oszlatták fel a zavargókat. Több mint harminc helyen került sor tömegoszlatásra Ciszjordániában.

Számos más muszlim többségű országban is demonstrációk kezdődtek. Több ezren vonultak utcára Malajziában és Bangladesben is. Tüntetéseket szerveztek Afganisztánban és Törökország fővárosában, de fáklyás felvonulást tartottak Jordániában is.

Ezek ellenére Trump szilárdan kiáll döntése mellett. „Tudom, hogy nagyon sokan boldogok most ebben a teremben Jeruzsálem miatt. Köszönjük szépen, nagyon örülünk, hogy vendégül láthatjuk önöket itt. Boldog hanukát kívánok mindenkinek, úgy érzem, ez a mostani nagyon különleges lesz” – mondta az elnök, aki a Fehér Házban adott fogadást hanuka ünnepének alkalmából.

Magyarország az elsők között üdvözölte Trump döntését

Megyünk Trump után: Jeruzsálembe költözhet az izraeli magyar nagykövetség is

Reméljük, ezek után az elnök úr meghívja már végre Orbán urat. Az Index vette észre először, hogy a Times of Israel szerint az Egyesült Államok után Magyarország is Jeruzsálembe költözteti az izraeli külképviseletét, sőt, az amerikai példát követheti Csehország és a Fülöp-szigetek is.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.