A kabuli reptér átadására készülnek a tálibok és a távozó amerikai erők

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 29.

Külpol

Több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból. Közben újabb merényletre lehet számítani.

A kabuli repülőtér gyors átadására készülnek az Afganisztánban két hete hatalomra került tálibok és a távozó amerikai erők – mondta a Reutersnak vasárnap egy tálib tisztségviselő.

"Arra várunk, hogy az amerikaiak végső beleegyezésüket adják a kabuli repülőtér teljes ellenőrzésének átvételéhez"

– mondta a tálib illetékes, neve elhallgatásának feltételével.

Szavai szerint a tálib erők, amelyek a Nyugat támogatta afgán kormány elleni villám hadműveleteik végén, augusztus 15-én váratlan gyorsasággal, harc nélkül vonultak be Kabulba, rendelkeznek a szükséges műszaki szakemberekből álló csapattal és olyan, magasan képzett mérnökökkel, akik készen állnak a repülőtér átvételére.

Mindeközben valamivel több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból, miközben az amerikai erők evakuációs művelete a végső szakaszába lépett – közölte a Reuters hírügynökséggel vasárnap egy nyugati biztonsági illetékes.

A tisztségviselő – akit a szabályok értelmében nem lehet megnevezni– azt mondta, hogy a repülőtér kapuinál korábban gyülekező tömeg megfogyatkozott azután a figyelmeztetés után, hogy a reptérnél elkövetett csütörtöki robbantásos merényletet követően szélsőségesek további támadásaira kell számítani.

Ezt erősítette meg az amerikai elnök is. 

Nagyon valószínű, hogy még legalább egy támadás készül a kivonulás ideje alatt a kabuli repülőtéren, és akár már vasárnap bekövetkezhet

– közölte Joe Biden a katonai vezetéstől kapott információkra hivatkozva. Mint ismert, csütörtökön az IS-K nevű, extrém iszlamista csoport által elkövetett robbantásban 170 ember vesztette életét. „Az a csapás nem az utolsó volt. Folytatjuk a hajtóvadászatot mindazok ellen, akinek köze volt ehhez a kegyetlen támadáshoz, és megfizetnek” – mondta Biden.

A külügyminisztérium felszólított minden amerikai állampolgárt, hogy egy „specifikus és reális” fenyegetés miatt hagyja el a reptér környékét. 

Afg?n konfliktus

 
Az amerikai tengerészgyalogság által közreadott képen afgánok egy repülőgéphez mennek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren.
Fotó: MTI/EPA/Amerikai tengerészgyalogság/Samuel Ruiz
 

Joe Biden elnök arra készül, hogy augusztus 31-i, keddi határidővel hazarendelje Kabulból az amerikai diplomáciai képviselet minden tagját, beleértve Ross Wilsont, a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét is – jelentette szombaton a The Washington Post című amerikai lap, saját forrásaira hivatkozva. Az újság megjegyzi, egyelőre nem világos, hogy az amerikai diplomaták visszatérnek-e majd Afganisztánba egy későbbi időpontban, és ha igen, mikor kerülhet erre sor. Semmilyen végső döntés nem született még ez ügyben – teszi hozzá a lap.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap azt közölte, hogy Franciaország és Nagy-Britannia egy ENSZ ellenőrzésű biztonsági zóna kabuli kijelölésére tesz határozati javaslatot a világszervezet vezetője által hétfőre összehívott rendkívüli tanácskozáson, hogy védelmet biztosítsanak az Afganisztánt elhagyni próbáló embereknek. "Határozati javaslatunk azt célozza, hogy kijelölésre kerüljön Kabulban egy ENSZ által ellenőrzött biztonsági zóna, amely lehetővé tenné a humanitárius műveletek folytatását" – mondta Macron egy a Le Journal du Dimanche (JDD) című francia újságban vasárnap megjelenő interjúban.

António Guterres, a világszervezet főtitkára rendkívüli tanácskozásra hívja össze Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, tehát a Biztonsági Tanács vétójoggal rendelkező, állandó tagjainak ENSZ-nagyköveteit.

Macron azt mondta szombaton, hogy országa előzetes megbeszéléseket folytat az Afganisztánban augusztus közepén hatalomra került tálibokkal az országban kialakult humanitárius helyzetről és további embereknek az országból való kimenekítéséről.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk