A katalán elnök azt ígéri, kikiáltják a független Katalóniát

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. október 4.

Külpol

A hét végén, vagy a jövő hét elején.

A katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét.

Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott rövid interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat. Jelenleg semmiféle kapcsolat nincs Madrid és a katalán kormányzat között.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Fotó: Manu Fernandez / MTI/AP

Puigdemont a BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Az Európai Parlament ma vitázik a katalán helyzetről, Frans Timmermans bizottsági elnök felszólalására az európai pártcsaládok vezetői válaszolnak.

Figyelmébe ajánljuk