A kínai és az orosz oltást is elfogadnák az uniós vakcinaigazoláshoz

  • narancs.hu
  • 2021. március 9.

Külpol

A Bloomberg úgy tudja, jövő héten nyilvánosságra hozzák a vonatkozó uniós tervezetet. 

A kínai és az orosz vakcinával is jogosult lehet valaki az európai uniós oltási igazolványra - írja a Bloomberg.

A lap egy, a szabályozás előkészítésére rálátó forrástól úgy tudja, háromféle módon lehetne uniós igazolást szerezni: oltással, negatív koronavírusteszt-eredménnyel, ha volt, és úgy, hogy az illető átesett már a fertőzésen. 

Az eddigi javaslat szerint az igazolás az unión belüli szabad mozgást tenné lehetővé egy közös keretrendszerrel. 

Ami fontos, hogy a beoltottak közöl

mindenki kaphatna igazolást, akit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottak be, de azok is, akiket egyéni vészhelyzeti engedélyezést kapott vakcinákkal, vagyis a Magyarországon kiosztott kínai és orosz vakcinákat is elfogadnák az igazoláshoz. 

A javaslat mindenesetre lehetővé tenné, hogy koordináltan feloldják a járvány miatt bevezetett határkorlátozásokat. A részletek azonban még változhatnak, a szabályozást a lap szerint március 17-én hozzák nyilvánosságra. 

A tervezet szerint ugyanakkor a vakcinaigazolás nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak, és nem lehet kötelezővé sem tenni az oltást. Az igazolásban szereplő adatokat nem központilag tárolnák, az igazolásban a név, útlevél- vagy személyi igazolványszám, születési idő szerepelne, valamint a vakcina típusa és a beadott adagok. Hasonló adatok szerepelnének a teszterdményen alapuló igazolásnál is. 

A háromféle igazolás ingyenes lenne, és digitális vagy papíralapú formában is lehetne tárolni, vagyis akár a mobilon is be lehetne mutatni.   

A tervezet szerint az igazolásra épülő keretrendszer addig lenne érvényben, amíg nem mondják ki a pandémia végét.  

A magyar kormány februárban jelentette be, hogy saját hatáskörben bevezeti a védettséget igazoló okmányt. Akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az okmányt az kaphatja majd meg, aki megkapta a koronavírus elleni oltás második adagját, aki igazoltan felgyógyult a koronavírusból, és akik a betegség tüneteit nem észlelték magukon, de (önköltséges) laboratóriumi vizsgálat során igazolható, hogy van antitestjük.

 

Figyelmébe ajánljuk