A kínai nagykövetség durva beavatkozást és szabotázst emleget a szombati tüntetés után

  • narancs.hu
  • 2021. június 7.

Külpol

A kínaiak szerint hazugságok és hamis információk hangzottak el a Fudan Egyetem elleni tüntetésen.

Reagált abudapesti Kínai Nagykövetség a szombati, Fudan Egyetem elleni tüntetésen történtekre.

Többek között azt írják, hogy június 5-én "egyes budapesti politikusok" téves megjegyzéseket tettek a kínai-magyar baráti együttműködésről, és megtámadták Kína politikai rendszerét, de sérült Kína és Magyarország kölcsönös tisztelete is. Hozzátették, hogy "a beszéd" – nem pontosítják, melyik – tele volt ideológiai előítéletekkel, ami "szembeszegülésre buzdít".

A nagykövetség szerint ez durva beavatkozás Kína belügyeibe és szabotálja a két nép baráti együttműködését. "Erősen tiltakozunk, határozottan ellenezzük és szigorúan elítéljük ezt" – közölték kategorikusan.

Hozzátették, hogy Kína az "egész emberiség számára fenntartja a béke, a fejlődés, a tisztesség, az igazságosság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit", amelyek szerintük különböznek "egyes magyar politikusok hazugságokon és hamis információkon alapuló" értékeiktől.

A nagykövetség közleményében még nem nevezte meg Karácsony Gergelyt, de később Facebook posztjukban már szó esett  konkrétan a főpolgármesterről is. Többek között sérelmezték a főpolgármester beszédében hallott kulcsszavakat, a „Tienanmen téri tüntetéseket”, „demokráciát”, „emberi jogokat” és „értékeket”, mert „ezek a szavak teljesen bemocskolják Kínát”.

(Chinese Embassy in Hungary, Facebook/Chinese Embassy in Hungary)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.