A kormánymédia kamuvideót terjeszt Trump merénylőjéről

  • narancs.hu
  • 2024. július 15.

Külpol

Egy közösségimédia-felhasználó azt állította magáról, hogy ő Trump merénylője, és a rossz embert kapták el. A videó gyorsan virálissá vált, de ki is derült róla, hogy kamu. A kormánymédia mégis felhasználta. 

A teljes magyar kormánymédiát befutotta a videó, amit a készítője csak poénnak szánt, majd belátta, rossz vicc volt. Már vasárnap délután lehetett tudni, hogy a videó kamu, az esti híradóban viszont simán lement a felvétel – írja a Lakmusz tényellenőrző oldal. 

„Fenyegető videót töltött fel magáról a merénylet előtt Donald Trump támadója” – ezzel a címmel jelent meg a hirado.hu-n vasárnap este egy cikk, miután Donald Trump republikánus elnökjelöltre rálőttek egy választási gyűlésen. A közmédia videójában látható egy rövid videórészlet egy fiatal férfiról, aki állításuk szerint Trump merénylője. Azt mondják róla: „Thomas Matthew Crooksról máris nyilvánosságra került egy videó is, amelyben fenyegetően azt mondja, gyűlöli a republikánusokat, gyűlöli Trumpot.”

A Lakmusz azonban felhívja rá a figyelmet, hogy a videón szereplő férfi nem a merénylő: a fiatal férfi csupán hasonlít az eredeti támadóra, Thomas Matthew Crooksra, ezért poénból feltöltött egy videót magáról az X-re, amely hamar virálissá vált. A férfi később arról posztolt, hogy csak viccnek szánta az egészet, de rájött, hogy hibát követett el.

Magyarán a Híradó által idézett videóról már órákkal korábban kiderült, hogy kamu. Az rtl.hu is felhívta a trollvideóra a figyelmet. Ettől független a kamuvideót készítő férfi képe és a hirado által bejátszott felvétel végigjárta a kormánymédiát, a cikkeket nem javították. A hirtv.hu, a hetek.hu, a pestisracok.hu, a tenyek.hu, a ripost.hu is felhasználta a kamufelvételt. 

Az FBI DNS, fényképek, egyéb biometrikus adatok alapján azonosította a húszéves Thomas Matthew Crookst. Róla és indítékairól egyelőre keveset tudni, a választói adatbázisban republikánusként regisztrálták. A trollvideót a jewgazing nevű X-felhasználó töltötte fel, erre hivatkozott a teljes magyar kormánymédia. A videóban azt mondta, „a nevem Thomas Matthew Crooks. Gyűlölöm a republikánusokat. Gyűlölöm Trumpot. Tudjátok mit? A rossz fickót kaptátok el”. Videója gyorsan virálissá vált, ekkor kezdett el aktívan posztolni arról, hogy csupán viccnek szánta. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk