A lengyel külügyminiszter szerint 30 éve most van a legnagyobb esélye egy háborúnak Európában

  • narancs.hu
  • 2022. január 13.

Külpol

A Kazahsztánban zajló események és az ukrán válság súlyos aggodalomra adnak okot Zbigniew Rau szerint.

Harminc év óta most van a legközelebb a háborúhoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) térsége – figyelmeztetett az EBESZ Állandó Tanácsának bécsi ülésén Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, kiemelve az ukrán válságot és a kazahsztáni zavargásokat.

Az EBESZ soros elnöki tisztét betöltő tárcavezető azt mondta,

Kelet-Európában hetek óta növekszik a katonai feszültség jelentette fenyegetés.

"Az Ukrajnában és a szomszédban zajló konfliktus békés megoldására kell törekednünk" – szögezte le Rau, ám azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán válságot csakis az ország szuverenitása és nemzetközileg elismert határai tiszteletben tartása segítségével lehet rendezni.

Moszkva több mint 100 ezer katonát vezényelt az Ukrajnával közös határához, miközben az ukrán hadsereg az oroszbarát szeparatisták ellen harcol Kelet-Ukrajnában.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között.

Az ügyben a csütörtöki bécsi egyeztetések az elsők, amelyeken Ukrajna is képviselteti magát. Oroszország és az Egyesült Államok a hét elején tartott külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszélést Genfben, szerdán pedig Brüsszelben a NATO és Oroszország között zajlottak egyeztetések az ukrán válsággal kapcsolatban, ám ezek egyike sem hozott áttörést.

Ukrajna mellett Rau megemlítette a Georgiában, Örményországban és Moldovában lévő feszültségeket.     

A kazahsztáni helyzetre kitérve a lengyel külügyminiszter leszögezte, hogy a közép-ázsiai országban zajló események súlyos aggodalomra adtak okot.

Beszédében a tárcavezető kijelentette, hogy elnöksége során Lengyelország a térség válságainak megoldására fog törekedni, hozzátéve, hogy Varsó odafigyel valamennyi EBESZ-tagország biztonsággal kapcsolatos aggályaira. "Éppen mert nehéz történelemmel rendelkező nemzet vagyunk, amely rendkívüli hasznot húzott az Európában uralkodó békéből, nagyon is tisztában vagyunk azzal, mely javaslatok szolgálják a békét és melyek fenyegetik" – fogalmazott.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk