A lengyelek több pénzt kérnek az EU-tól az Ukrajnával határos országoknak

Külpol

Az eddigieknél legalábbis lényegesen többet.

Az Ukrajnával határos országoknak a bejelentettnél határozottan nagyobb uniós támogatásra van szükségük a menekültáradat kezelésére - hangsúlyozta a varsói kormányfői hivatalban vasárnap rendezett sajtóértekezleten Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az Ukrajnából érkező menekültáradat miatt az Európai Unió (EU) frontországai (Lengyelország mellett Szlovákia, Magyarország, Románia, valamint Moldova is, amely nem uniós tagállam) óriási kihívásokkal szembesülnek - fogalmazott Jablonski. A jelenleg bejelentett uniós támogatás határozottan nem elegendő - tette hozzá.

Ukrajnai h?bor? - Lengyelorsz?g

 
Ukrajnából elmenekült asszony a lengyel-ukrán határon 2022. március 5-én
Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber
 

 

Közölte, hogy az EU Tanácsa hétfői miniszteri értekezletén "rendszerszintű, valódi", a szükségletekkel arányos uniós támogatást fog sürgetni, olyat, hogy a humanitárius segítséget szervező tagállamok reális támogatást kapjanak Brüsszeltől.

Múlt heti bejelentés szerint az EU 500 millió eurót szán a humanitárius segélyek fedezésére. Lengyelországba a vasárnap reggeli adatok szerint 922,4 ezren érkeztek Ukrajnából a háború kitörése óta.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk