Veszélyben a rezsicsökkentés: az orosz olaj és földgáz tiltásáról tárgyal Amerika és az EU

  • narancs.hu
  • 2022. március 6.

Külpol

A tárgyalások nagyon aktívak – nyilatkozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszámolója szerint az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük az Európai Unió "nagyon aktív tárgyalásokat folytatnak" az orosz olaj- és földgázimport betiltásáról, ami az ukrajnai invázió megtorlásaként bevezetett szankciók legújabb fokozata lenne.

Az olaj- és gázimportról kérdezve Blinken vasárnap a CNN-nek elmondta, hogy Joe Biden elnök előző nap összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését a témában. Biden és a nyugati szövetségesek eddig tartózkodtak az Oroszország jövedelmező energiaipara elleni szankcióktól, hogy elkerüljék a saját gazdaságukra gyakorolt visszahatást.

"Most tárgyalunk európai partnereinkkel és szövetségeseinkkel, hogy összehangoltan vizsgáljuk meg az orosz olajimport betiltásának lehetőségét, miközben biztosítjuk, hogy a világpiacon továbbra is megfelelő olajellátás legyen – mondta Blinken. – Ez egy nagyon aktív megbeszélés."

Mint ismert, Magyarországon Orbán Viktor és a Fidesz központi politikája az olcsó orosz energiaforrásokon alapul, és most, a háború idején is folyamatosan azt kommunikálja a kormány, hogy a rezsicsökkentésből nem engednek. Ma Szijjártó Péter is külön posztot szentelt a kérdésnek, igaz, elfelejtette megemlíteni, hogy az ehhez szükséges energiaforrás Oroszországból érkezik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.