A magyar blokkolás ellenére összehívják a NATO-Ukrajna miniszteri szintű egyeztetést

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Külpol

Szijjártó Péter: Semmilyen integrációs közeledést nem támogatunk, míg helyre nem állítják a magyar közösség jogait Ukrajnában.

Ukrajna NATO-integrációja is szóba került Szijjártó Péter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddi megbeszélésén – adta hírül a hvg.hu. A cikk kiemeli, Ukrajna NATO-integrációját Magyarország 2015 óta blokkolja. A ún. blokkolás azt jelenti: a magyar kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy nagykövetinél magasabb szintű egyeztetést folytasson a katonai szövetség az ukrán féllel. Így a NATO-s és az ukrán miniszterek csak nem hivatalos üléseken, hanem például munkavacsoráknak nevezett találkozókon tudtak tárgyalóasztalhoz üli. Közben folyamatosan igyekeztek meggyőzni a magyar kormányt, hogy az ukránokkal fennálló vitáikat ne a NATO-integráció rovására intézzék el.

Szijjártó kiemelte, hogy „hatalmas és folyamatos az óceán mindkét oldaláról a nyomás arra nézve, hogy Magyarország adja fel ezt a pozícióját”. Továbbá elárulta, hogy a Jens Stoltenberggel folyatott megbeszélésen a NATO főtitkára közölte vele, a magyar álláspont dacára „különböző okok miatt” az április 4-5-én tartandó NATO-külügyminiszteri ülés időpontjára összehívja a NATO-Ukrajna miniszteri szintű egyeztetést is.

A miniszter szerint: „Ez a döntés sérti a NATO egységét, az eljárásrendet, de nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük”.

A főtitkár ígéretet tett arra, hogy teret ad a kisebbségvédelemmel kapcsolatos felvetéseknek. Szijjártó hozzátette, hogy „Semmilyen integrációs közeledést nem támogatunk, míg helyre nem állítják a magyar nemzeti közösség azon jogait Ukrajnában, amellyel már 2015 előtt rendelkezett”.

(Címlapképünk forrása: Szijjártó Péter Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk