Elkezdődött a hivatalos orosz-kínai csúcs a Kremlben

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Külpol

A hétfői nem hivatalos megbeszélés mintegy négy és fél órán át tartott.

Megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalos csúcstalálkozója kedden a Kremlben – írja az MTI. A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik, a két vezető nem hivatalos megbeszélése hétfőn mintegy négy és fél órán át tartott.

A Telex Ukrajna elleni háborúval foglalkozó hírösszefoglalója az Interfax orosz hírügynökség beszámolójára hivatkozva azt írja, Putyin a Nagy Kreml-palota Szent György-termében hivatalos fogadóünnepséget tartott Hszi Csin-ping kínai elnöknek, ahol a két vezető üdvözölte egymást, majd egy zenekar eljátszotta az orosz és a kínai nemzeti himnuszt. Putyin és Hszi Csin-ping ezután elvonult szűk körű megbeszélést folytatni. Később dokumentumok aláírására is sor kerül, és közös nyilatkozatot is tesznek majd, a keddi program pedig állami vacsorával zárul.

A kínai elnök még a hivatalos megbeszélés előtt bejelentette, hogy meghívta Putyint, hogy még az idén látogasson el Kínába. Hszi Csin-ping emlékeztetett arra, hogy idén Kína ad otthont a harmadik „Egy övezet, egy út” nemzetközi fórumnak, és hogy Vlagyimir Putyin az előző két ilyen fórumon részt vett. Hszi Csin-ping kedden délelőtt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel tárgyalt, és a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint őt is meghívta Kínába.

A kínai elnök hétfő reggel érkezett Moszkvába egy háromnapos látogatásra. Moszkvai látogatása előtt a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője felszólította a kínai elnököt, hogy sürgesse meg Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

„Reméljük, hogy Hszi elnök nyomást gyakorol majd Putyin elnökre, hogy hagyjon fel az ukrán városok, kórházak és iskolák bombázásával, állítsa le a háborús bűnöket és atrocitásokat, és vonja ki csapatait” – mondta John Kirby, hozzátéve: „Aggódunk azonban amiatt, hogy ehelyett Kína megismétli a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat, amely az orosz erőket Ukrajna szuverén területén belül hagyja, és minden olyan tűzszünet, amely nem foglalkozik az orosz erők Ukrajnából való kivonásával, gyakorlatilag ratifikálná Oroszország illegális hódításait.”

(Címlapképünkön: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök az orosz-kínai tárgyalások előtti köszöntő ünnepségen a Kremlben 2023. március 21-én. Fotó: Pavel Byrkin/Sputnik/Reuters)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk