A magyarok támogatják legkevésbé az ukránokat az unión belül

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 11.

Külpol

Micsoda meglepetés.

Az európaiak túlnyomó többsége támogatja azokat az intézkedéseket, amelyekre az elmúlt évben került sor az energiabiztonság és a zöld átállás előmozdítása céljából, valamint annak érdekében, hogy meg lehessen védeni a fogyasztókat és a vállalatokat az energiaárak ingadozásától – írja a hvg.hu (EUrológus) az Eurobarométer gyorsfelmérése nyomán. 

A felmérés megerősíti, hogy az uniós polgárok széles körben egyetértenek az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul hozott uniós intézkedésekkel, továbbá azzal, hogy a versenyképesség növelése érdekében fel kell lendíteni a tisztatechnológiai ipart.

Az európaiak nagy többsége szerint az ukrajnai háború rávilágított arra, hogy az Európai Uniónak (EU) gondoskodnia kell energia- és gazdasági biztonságáról (85%), valamint fokoznia kell a tagállamok közötti katonai együttműködést (75%), miközben továbbra is szolidaritást kell tanúsítania Ukrajnával (71%).

Az európaiak változatlanul kiállnak amellett, hogy segíteni kell Ukrajnát és az ukránokat.

  • 86 százalékuk egyetért azzal, hogy az EU továbbra is humanitárius támogatást nyújt a háború sújtotta lakosságnak,
  • 77 százalékuk támogatja a háború elől menekülők befogadását,
  • 71 százalékuk újabb gazdasági szankciók bevezetését Oroszországgal szemben,
  • közel kétharmad, azaz 67 százalék, illetve 65 százalék gondolja úgy, hogy az EU-nak támogatnia kell Ukrajnát az európai integráció és az egységes piaci integráció felé vezető úton,
  • 65 százalékuk ért egyet Ukrajna pénzügyi és gazdasági megsegítésével, és 57 százlékuk úgy véli, hogy az EU-nak támogatnia kell a katonai felszerelések beszerzését, szállítását és a kiképzést Ukrajna részére.

A magyarok a legkevésbé elkötelezettek Ukrajna-támogatók közé tartoznak,

a ciprusiak, a csehek és a görögök társaságában.

Míg az európaiak 38 százaléka teljesen egyetért Ukrajna további megsegítésével, addig Magyarországon ez az arány csak 23 százalék. Továbbá míg európaiaknak több mint fele teljes mellszélességgel támogatja, hogy az orosz hatóságokat vonják felelősségre a jelenlegi ukrán helyzet miatt, addig a magyaroknak csak a 35 százaléka gondolja ugyanezt. A korábban említett országokkal együtt Magyarországon a legkisebb az emberek hajlandósága arra, hogy Ukrajna európai integrációját támogassák, számolt be a portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk