A moszkvai főrabbi Magyarországon át menekült el Oroszországból

  • narancs.hu
  • 2022. június 8.

Külpol

Feleségével azért kellett elhagyniuk hazájukat, mert nem voltak hajlandók támogatni az Ukrajna elleni inváziót.

A moszkvai főrabbi, Pinchász Goldschmidt azután utazott el feleségével Oroszországból, hogy egyre nagyobb lett rajta a nyomás, támogassa nyilvánosan az Ukrajna elleni háborút (vagyis az oroszok szerint különleges katonai műveletet). Azonban erre sem ő, sem felesége nem volt hajlandó.

Bár Goldschmidt nyilvánosan nem kommentálta az értesülést, menye, az Egyesült Államokban újságíróként dolgozó Avita Chizhik-Goldschmidt megerősítette a történteket, és meg is osztott néhány részletet – szúrta ki a Hvg.hu.

A főrabbi feleségével együtt két héttel az orosz invázió után repült Magyarországra,

majd Kelet-Európában több helyre is elutaztak, hogy az ukrajnai menekülteknek gyűjtsenek adományt. Innen Jeruzsálembe mentek, ahol a főrabbi édesapját akkor éppen kórházban ápolták. A házaspár továbbra is száműzetésben él.

„Családunk elmúlt hónapokban átélt fájdalmára és félelmeire nincsenek szavak. A moszkvai Korál Zsinagóga hangjai még mindig csengenek a fülünkben. Soha nem felejtem el az ottani eljegyzésünket 2014-ben, és amikor a gyerekeinket elvittük oda 2018 Sávuót ünnepén. Hálás vagyok, hogy a szüleink biztonságban vannak, de betegre aggódom magam sok másért” – írta Avita Chizhik-Goldschmidt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk