Elkobozták Gruevszki pártjának székházát, őt pedig újabb börtönbüntetésre ítélték

  • narancs.hu
  • 2022. június 8.

Külpol

A volt macedón miniszterelnök még mindig menedékjoggal él Magyarországon.

Hajléktalanná vált a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), a bíróság szerdai ítéletében ugyanis elkobozta a párt székházát. A Talir 2 néven elhíresült ügyben érintett a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki is - írja a nezavisen.mk macedón portál.

Az elkobzást a bíróság azért rendelte el, mert a székház megalomán építése során a párt a Beton nevű építőcéggel homályos ügyleteket kötött, azokkal számos törvényt megsértett.

Az ítélet szerint Nikola Gruevszki a párt akkori elnökeként hat év börtönt kapott, Kiril Bozsinovszki akkori főtitkárt pedig két év börtönt kapott öt évre felfüggesztve.

Az építőipari cég Gruevszkiék megalomán szokpjei építkezéseinek 75 százalékát intézte, és ők építették az új székházat is.

A közbeszerzéseken elnyert állami pénzekből a Beton több alkalommal is 132,5 millió dénárt (nagyjából 845 millió forint) fizetett vissza a pártnak, amit aztán országszersze ingatlanvásárlásra fordítottak. A bíróság a székház mellett ezért lefoglalt más ingatlanokat is.

 
A macedón VMRO-DPMNE párt székháza

Kiril Bozsinovski főtitkárként a bíró magyarázata szerint Nikola Gruevski utasításai szerint járt el - szervezett, és azt irányította, hogyan kössék meg és hajtsák végre a megállapodásokat a Betonnal. Mindkettőjüket hivatali és hatósági visszaélés miatt ítélték el.

A bírónő csaknem két órán át fejtette ki az ítéletet. Elmondása szerint a VMRO-DPMNE párt testületei kollektívan Nikola Gruevszki személyes döntéseit hajtották végre, és a mechanizmus része volt Kiril Bozsinovszki is.

Az ítélethirdetés után a bírónő hangsúlyozta, hogy a macedón társadalomban a jogállamiságnak kell érvényesülnie, a pártok vezetői nem gondolhatják, hogy a törvények felett állnak, és nem köthetnek olyan megállapodásokat, amelyek bűncselekmények.

Az ítélet nem jogerős, a Fellebbviteli Bíróságon folytatódik az ügy. Az, hogy Gruevszki volt pártja hogyan és hol folytatná a működését, egyelőre kérdéses.

A lap emlékeztet: ez az ötödik bírósági ítélet a volt miniszterelnök és a VMRO-DPMNE volt elnöke, Nikola Gruevszki ellen. Közülük négy elsőfokú ítélet, egy pedig végleges. A Budapesten élő Gruevszki eddigi összes börtönbüntetése ezzel a hat évvel együtt már 25,5 évet tesz ki. Legutóbb hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés bűntettének elkövetésében találta bűnösnek, akkor kilenc évet kapott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.