A NATO támogatja Bosznia csatlakozási tervét

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. december 5.

Külpol

A NATO nyitott új tagok felvételére - mondta Jens Stoltenberg főtitkár.

A tagországok külügyminisztereinek sikerült konszenzusra jutniuk arról, hogy a szövetség kész elfogadni Bosznia-Hercegovina NATO-tagság felé vezető útja kezdeti állomásának egyikét jelentő, politikai, gazdasági és védelmi reformra fókuszáló, első éves nemzeti tervének benyújtását - közölte Jens Stoltenberg Brüsszelben szerdán.

A főtitkár a kétnapos NATO-külügyminiszteri tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta:  a szövetség döntésével lehetővé tette, amennyiben az ország úgy határoz, beléphessen a NATO-ba vezető kapun. A NATO nyitott az új tagok felvételére, de ez bizonyos hozzájárulásokkal és kötelezettségekkel jár.

"Az első éves nemzeti program fontos eszköz, amely segítheti az országot NATO-tagsághoz szükséges politikai, gazdasági és védelmi reformok végrehajtásában" - mondta Stoltenberg.

A főtitkár elmondta, a tanácskozás résztvevői abban egyeztek meg, hogy jövő év áprilisában külügyminiszteri megbeszélést tartanak az Egyesült Államokban, a NATO alapító okirata, az Észak-atlanti Szerződés, más néven a Washingtoni szerződés 70 évfordulója alkalmából. A NATO tagországok vezetőinek értekezletére pedig az ősz folyamán kerülhet sor - közölte.

Figyelmébe ajánljuk